Defensa evacua avui els espanyols que volen abandonar el Líban

Avions militars Airbus A400 i Airbus A330 s’enlairaran de les bases de Saragossa i Torrejón / 380 persones han sol·licitat ser repatriades

Defensa evacua avui els espanyols que volen abandonar el Líban
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va confirmar ahir el pla que estaven preparant la setmana passada la seva cartera i la d’Exteriors en coordinació amb Presidència per treure espanyols del Líban. Espanya enviarà almenys dos avions de l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai a Beirut per portar a terme l’evacuació dels residents espanyols que vulguin abandonar el país. Els avions sortiran cap a la zona aquest dijous, segons confirmen fonts militars.

Robles va fer l’anunci durant dues aparicions en la televisió matinal. L’Exèrcit de l’Aire ultima el dispositiu. El primer vol té previst l’enlairament des de la base aèria de Saragossa, amb un Airbus A400, per raons de capacitat en cabina i possibilitats tècniques d’aterratge en pistes difícils. A aquest vol es podrà afegir al llarg del dia l’enviament de fins a dos avions més Airbus A330 de transport, emplaçats a la base madrilenya de Torrejón i amb capacitat per a 288 persones, el mateix model que va ser utilitzat en algunes de les evacuacions de l’Afganistan l’agost del 2022.

La llista d’evacuables està encara oberta. Segons la ministra, la llista inicial de 350 espanyols va anar creixent fins a 380, els que s’han dirigit a autoritats consulars o han respost a trucades de l’ambaixada i han confirmat que volen ser repatriats a Espanya. El total de residents espanyols al Líban que tenen localitzats les autoritats és de 960, si bé en podrien ser més, per possibles estades no comunicades.

També familiars

L’operació d’evacuació inclourà també els familiars més pròxims, raó per la qual els preparatius, malgrat el seu avançat estat de planificació, esperen detalls finals. "Tot està preparat –va assegurar la titular de Defensa–. Evidentment, ni Espanya ni el seu Govern mai han deixat cap ciutadà espanyol. Ho vam fer a l’Afganistan, ho hem fet al Níger, ho vam fer al Sudan i ho farem al Líban". La previsió d’hora d’enlairament depèn dels slots (torns d’arribada i aterratge) de l’aeroport de Beirut, indiquen fonts militars. Per això la ministra va matisar, davant l’eventualitat de possibles retards: "Tothom és conscient de la situació dels espais aeris. Els avions espanyols estan preparats, les dotacions estan preparades", va assegurar.

Notícies relacionades

Com en el cas de l’evacuació de l’Afganistan, els mitjans espanyols es podrien utilitzar també per treure del Líban ciutadans d’altres països de la UE els governs dels quals estan en contacte amb l’espanyol, així com personal d’organismes internacionals. Podrien ser llavors tres vols i prolongar-se aquest pont aeri almenys un dia més. A més, el servei exterior ha habilitat un correu de l’ambaixada, emb.beirut.repatriacion@maec.es i sis números de telèfon, el de l’ambaixada, (+34) 910001249, i aquests altres cinc: +96179155016, +96181571066, +96181599880, +96181599881 i +96181599886, per a ús de les famílies espanyoles que sol·licitin la seva repatriació.

Fonts de l’Exèrcit de l’Aire expliquen que l’evacuació es concep com una operació diferent de la de l’Afganistan. En el cas de l’extracció d’espanyols i col·laboradors d’Espanya i de la UE de Kabul, els avions s’enviaven al que els militars anomenen "zona d’operacions". En aquest cas, els països que preparen evacuacions compten amb el convenciment, que sembla que ha confirmat Israel, que l’aeroport de Beirut no és entre els objectius dels bombardejos de l’exèrcit israelià.