L’Iran llança 200 míssils contra Israel arran de la invasió terrestre del Líban

L’Estat hebreu, que manté intensos combats amb Hezbol·là, assegura que l’atac aeri només va causar dos ferits lleus nNetanyahu el qualifica de "greu error" i promet venjança

A Beirut tampoc es van aturar els bombardejos, i una forta explosió es va sentir a tota la ciutat 

Una niña desplazada de zonas atacadas por Israel se asoma por una puerta de un instituto convertido en refugio en Beirut, este martes.

Una niña desplazada de zonas atacadas por Israel se asoma por una puerta de un instituto convertido en refugio en Beirut, este martes. / EMILIE MADI / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Com fa sis mesos, l’Iran va llançar ahir a la tarda un atac aeri anunciat pels Estats Units abans de la seva arribada a territori israelià. "Hem tingut per objectiu el cor dels territoris ocupats –així es refereix l’Iran a Israel– en resposta als martiris d’Ismail Haniyeh, Sayed Hassan Nasrallah i el màrtir Nilforushan", va dir en un comunicat la Guàrdia Revolucionària iraniana, el cos d’elit politicomilitar de la República Islàmica.

Ismail Haniyeh, líder polític de la milícia palestina de Hamàs, va ser assassinat el juliol d’aquest any a Teheran, després d’haver-se reunit poques hores abans amb el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, i el president iranià, Masoud Pezeshkian. Hassan Nasrallah, líder de Hezbol·là, va ser assassinat el 27 de setembre passat en un atac aeri israelià a Beirut, en el qual també va morir Abbas Nilforushan, membre de la Guàrdia Revolucionària. "Si el règim sionista respon a l’operació de l’Iran o prossegueix amb les seves accions malèvoles, llavors rebrà un atac demolidor", afegeix el comunicat del cos d’elit iranià.

Malgrat l’advertència, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va prometre venjança. "L’Iran ha comès un greu error i pagarà per això", va afirmar ahir a la nit a l’inici d’una reunió del gabinet. "L’Iran no entén la nostra determinació de defensar-nos i la nostra determinació de prendre represàlies contra els nostres enemics", va afegir, abans de qualificar com un "fracàs" l’atac iranià "gràcies al sistema de defensa aèria d’Israel". La Guàrdia Revolucionària va dir que el 90% dels projectils van arribar als seus blancs.

Segons la premsa israeliana, l’Iran va llançar ahir prop de 200 míssils en direcció a l’Estat hebreu. A primera hora de la nit, després dels impactes Israel va informar de pocs incidents. "No hi ha reports de ferits per l’atac cap a Israel, tret de dos ferits lleus per metralla a la zona de Tel Aviv i alguns ferits lleus arreu del país mentre es desplaçaven a espais segurs", va indicar el servei d’emergències israelià Magen David Adom.

El president dels EUA, Joe Biden, va demanar a l’Exèrcit nord-americà que ajudi Israel a repel·lir l’atac, segons va assegurar un portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca. "L’atac ha sigut seriós i tindrà conseqüències", va dir un portaveu militar israelià.

"Hem donat una resposta decisiva a l’agressió del règim sionista basant-nos en els nostres drets legítims", va dir ahir el president iranià, Masoud Pezeshkian, que va continuar: "La nostra acció ha sigut en defensa dels interessos i els ciutadans de l’Iran. Que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, sàpiga que l’Iran no és bel·ligerant, però que és ferm davant qualsevol amenaça. [El que ha passat aquest dimarts] és tan sols una mostra del nostre poder. No entris en conflicte amb l’Iran".

Resposta retardada

Amb aquesta ofensiva, l’Iran considera satisfeta la seva set de venjança reclamada per activa i per passiva pels seus líders des del juliol, quan Israel va assassinar a Teheran Haniyeh. Des d’aleshores, alts càrrecs iranians havien promès una venjança que no es materialitzava. Fins a l’assassinat del líder de Hezbol·là divendres de la setmana passada. Amb la seva mort, l’Iran va veure escapçada l’organització més important de l’Eix de la Resistència, el grup de milícies que Teheran ha construït en les últimes dues dècades a la regió del Pròxim Orient.

L’Eix de la Resistència el composen, a més de Hezbol·là, Hamàs i el Gihad Palestí a Gaza, les Unitats de Mobilització Popular (UMP) a Síria i l’Iraq i els rebels houthis al Iemen.

El d’ahir va ser el segon atac aeri de l’Iran contra Israel aquest 2024: el primer va ser a l’abril, quan la República Islàmica va llançar un atac amb drons i míssils per respondre al bombardeig que Israel va fer aquell mateix mes contra el consolat iranià de Damasc, Síria. Aquest primer atac, que va ser repel·lit amb èxit per Israel, els EUA, Jordània i el Regne Unit, es va saldar amb una sola víctima mortal en una zona remota dels alts del Golan. L’atac d’ahir va ser el primer en el qual l’Iran aconsegueix traspassar les defenses antiaèries d’Israel.

"Incursions terrestres"

Notícies relacionades

El llançament de míssils va arribar després que, la matinada de dilluns a dimarts, l’Exèrcit israelià anunciés l’inici d’"incursions terrestres limitades, localitzades i específiques" a la frontera del sud del Líban. A les dues de la matinada hora libanesa, Israel donava inici a "la pròxima fase de la guerra", segons va declarar el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant. Després de 18 anys, les botes dels soldats israelians tornaven a trepitjar territori libanès. Al llarg del dia, l’Exèrcit va confirmar "intensos combats" amb Hezbol·là al sud del Líban, alhora que va recomanar a la població civil que no circuli més al sud del riu Litani per les hostilitats. A Beirut, els bombardejos no es van aturar tampoc, amb una fortíssima explosió de matinada que es va sentir des de tots els racons de la capital libanesa.

"Basades en informació precisa", les primeres accions del Govern israelià en sòl libanès des de fa gairebé dues dècades són "contra objectius i infraestructures terroristes de Hezbol·là al sud del Líban". Però Hezbol·là va negar les afirmacions israelianes. "Totes les afirmacions sionistes que les forces d’ocupació [israelianes] han entrat al Líban són falses", va dir a Al Jazeera el responsable de relacions amb els mitjans de Hezbol·là, Mohammad Afif. El que sí que va anunciar Hezbol·là va ser el llançament de coets cap a territori israelià tant al nord del país com a llocs militars a Tel Aviv.