Risc entre l’Iran i Israel

El més probable és que Benjamin Netanyahu continuï mirant de desestabilitzar el règim dels aiatol·làs, però amb més intensitat

Risc entre l’Iran i Israel

NACIONES UNIDAS

2
Es llegeix en minuts
Eugenio García Gascón
Eugenio García Gascón

Periodista

ver +

La situació ha sigut susceptible d’explotar des de temps immemorial, però ara ha explotat, tot i que de moment no sapiguem fins on i a qui afectarà l’explosió. El més probable és que Benjamin Netanyahu no es quedi de braços plegats, després del bombardeig massiu procedent de l’Iran, de dimarts a la tarda.

La popularitat del primer ministre estava dimarts en ple auge; de fet, s’havia disparat en els últims dies, especialment després de l’eliminació del líder de Hezbol·là, Hassan Nasral·là, en un búnquer del sud de Beirut, una acció espectacular que va ser saludada amb alegria en els sondejos posteriors.

Immers en un accelerat procés de rehabilitació, Netanyahu no pot tolerar l’atac de dimarts de la república islàmica. Ha sigut humiliant i Israel només es permet a si mateix humiliar els seus enemics. Tot i que els 181 coets disparats des de l’Iran van causar danys limitats, l’opinió pública li passarà factura si no respon amb decisió. Així que les reunions governamentals i dels caps de l’exèrcit i la intel·ligència s’han succeït en les últimes hores, per estudiar l’arpada següent.

Com més espectacular sigui el cop, millor serà la posició de Netanyahu dins del seu país, que sap que compta amb el suport il·limitat dels EUA. La presència de tropes nord-americanes s’ha incrementat substancialment des del 7 d’octubre del 2023, quan Hamàs va matar uns 1.200 israelians a localitats pròximes a Gaza. Ara hi ha portaavions i altres vaixells de guerra al Mediterrani oriental i al golf Pèrsic, que reforcen les unitats que hi ha a desenes de bases militars dels EUA per tota la regió.

L’actitud de Washington pot resultar confusa. D’una banda, l’Administració de Biden parla de la necessitat urgent d’un alto el foc al Líban i l’Iran, és a dir, abans que vessi i arribi a una guerra total, però aquest plantejament, el mateix que durant un any ha mantingut per a Gaza, xoca amb el comportament real dels americans.

Malgrat demanar una vegada i una altra l’alto el foc, primer a Gaza i després al Líban, la Casa Blanca autoritza la venda d’armes a Israel a un nivell mai vist des que es va establir l’Estat jueu el 1948. A la pràctica, és una assistència militar il·limitada, tant en armes com en municions, així com en el desplegament de les flotes.

Notícies relacionades

Les dues cares del comportament de Washington poden tenir bastant a veure amb les eleccions presidencials, que se celebraran a principis de novembre. Ara que falta un mes, els demòcrates no poden renunciar a cap vot, i probablement això explica que les seves declaracions siguin successivament una de freda i una de calenta. Però l’àmplia ajuda militar significa que els demòcrates concedeixen més importància al vot jueu que al vot àrab i antiisraelià.

Tret d’imprevistos, l’Iran té totes les probabilitats de perdre en un conflicte directe amb Israel. Per contra, Netanyahu no té totes les possibilitats de guanyar, però gairebé. Caldrà esperar els passos següents de la crisi. El més probable és que Israel continuï mirant de desestabilitzar l’Iran, però amb més intensitat, una política que considera que li pot donar dividends atenent a l’alt nivell de disgust que s’observa en part de la societat iraniana. És una desestabilització que porta a terme una quinta columna, de dimensions considerables, i en la direcció de la qual Israel intervé aprofitant el descontentament de la població iraniana.