Almenys 180 morts a causa de l’huracà Helene

El cicló, que afecta sis estats, és el segon més letal dels últims 50 anys

Almenys 180 morts a causa de l’huracà Helene

AP/Jeff Roberson

2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

L’huracà Helene, que va tocar terra als Estats Units dijous passat, ha deixat una reguera de cadàvers i destrosses al sud-est del país. Ha provocat crescudes que han desbordat rius, més de 2 milions de persones segueixen avui sense electricitat i el nombre de morts ascendeix ja a 180. L’ajuda es distribueix amb dificultats a través de carreteres i ponts destrossats.

Helene s’ha acarnissat amb els estats de Geòrgia, Carolina del Sud i Carolina del Nord, però també ha colpejat Florida, Tennessee i Virgínia. S’espera que el nombre de víctimes mortals augmenti quan els equips de rescat arribin a les poblacions encara aïllades. El secretari de Seguretat Nacional dels EUA, Alejandro Mayorkas, va qualificar l’huracà de "magnitud històrica" i va anticipar que la recuperació suposarà una inversió "multimilionària" que durarà anys. El president Joe Biden es va comprometre a "posar en marxa aquest procés de recuperació" immediatament després de parlar amb els governadors i líders de les zones afectades. "La gent està morta de por i es pregunta si sobreviurà. Encara no tenim notícies de molta gent. Això és urgent", va dir Biden.

És comú que el president visiti les víctimes d’un desastre natural. El fet peculiar del moment en què es troba l’actual Administració americana és que Biden viatja més que mai de la mà de la vicepresidenta Kamala Harris, oficialment la seva hereva en el lideratge del Partit Demòcrata, i que aspira a agafar-li el relleu a la Casa Blanca. Les eleccions del novembre són un teló de fons ineludible, sobretot quan l’Helene, el segon huracà més mortífer dels últims 50 anys després del Katrina, s’ha acarnissat amb estats clau a les urnes.

Visites

Notícies relacionades

La vicepresidenta ja va estar dilluns a la seu de l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergències, va qualificar de "punyents" els danys causats per l’huracà i va dir que tenia previst visitar la regió tan aviat com pogués fer-se sense interrompre les operacions d’emergència.

Per la seva banda, Trump va estar a Geòrgia dilluns i, després d’agrair als líders locals i treballadors d’emergències la seva feina, va aprofitar per difondre acusacions falses sobre Biden. Va dir que el governador republicà de Geòrgia, Brian Kempt, havia estat intentant comunicar-se en va amb el president, però que aquest no li havia agafat el telèfon perquè "estava dormint". Kempt va desmentir aquestes acusacions de l’expresident del seu partit: "El president Biden em va trucar ahir a la tarda i em va dir: ‘Escolta, ¿què necessites?’. Em va oferir que si hi ha altres coses que necessitem, que li truquem directament, cosa que agraeixo", va dir Kempt.