El Mossad es mou a casa de l’enemic
Els assassinats de Nasral·là i Haniyeh, els líders de Hezbol·là i Hamàs, posen en evidència la profunda infiltració de l’espionatge israelià en l’aparell de seguretat dels seus principals enemics. A l’Iran ja hi ha hagut diverses onades d’arrestos en el si de les seves forces de seguretat.
L’agost passat el líder del braç polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, va ser assassinat a Teheran hores després d’assistir a la investidura del nou president iranià. Una bomba va explotar a l’habitació de la casa d’hostes on s’allotjava, gestionada i protegida per la Guàrdia Revolucionària iraniana. Segons va publicar la premsa nord-americana, la bomba havia sigut amagada a l’habitació de Haniyeh dos mesos abans i es va activar per control remot quan es va confirmar la presència del dirigent palestí. Els encarregats de col·locar-la presumptament van ser agents de la seguretat iraniana a sou del Mossad israelià, d’acord amb fonts del diari britànic The Telegraph.
Fa menys d’una setmana, el cop va ser fins i tot de més envergadura. L’aviació israeliana va acabar amb Hassan Nasral·là, l’esmunyedís líder de Hezbol·là, la milícia proiraniana més poderosa al Pròxim Orient. Nasral·là rarament apareixia en públic i els seus moviments eren sempre un secret. Però divendres passat algú va advertir a la intel·ligència israeliana de la seva arribada al búnquer subterrani que li servia de quarter general a Beirut. Un amagatall situat a sota de sis edificis d’apartaments al barri de Dahiye, el principal feu xiïta de Hezbol·là a la capital libanesa. El delator, va publicar després el diari francès Le Parisien, sembla que va ser un informant iranià. En el bombardeig massiu amb armes nord-americanes va morir també el número dos de la Guàrdia Revolucionària, el brigadier general Abbas Nilforoushan.
Els assassinats de Nasral·là i Haniyeh han posat en evidència la profunda infiltració de l’espionatge israelià en l’aparell de seguretat dels seus principals enemics. Una circumstància que ha permès a Israel escapçar en els últims mesos bona part de la cúpula militar de Hezbol·là, així com una llarga llista de comandants iranians, assassinats principalment a Síria i al Líban. En l’aparell de la seguretat iraniana se succeeixen les purgues des d’aleshores, però la humiliació no deixa de supurar. Aquesta mateixa setmana, el seu expresident, Mahmud Ahmadinejad, va declarar a la CNN turca que la unitat creada pels serveis secrets del seu país per perseguir les activitats del Mossad a l’Iran era bàsicament un niu d’agents dobles. Una vintena dels seus integrants, començant pel cap de la unitat, treballaven per a Israel.
Paciència israeliana
A aquests talps, segons Ahmadinejad, es deuen molts dels èxits del Mossad en la República Islàmica des del 2018. Com el robatori de documents secrets del programa nuclear iranià, exhibits al seu dia pel primer ministres israelià, Benjamin Netanyahu. O possiblement l’assassinat del físic Mohsen Fakhrizadeh, el pare del programa nuclear iranià, abatut el 2020 amb un robot maniobrat amb intel·ligència artificial i activat per satèl·lit. Des del 2004, quan el Govern israelià va encarregar al Mossad que impedís al seu arxienemic persa el desenvolupament d’armes nuclears, els assassinats de científics iranians i els sabotatges de les seves instal·lacions s’han succeït.
"Fa temps que els israelians miren de prevenir que l’Iran desenvolupi la bomba. Són molt pacients i han aconseguit infiltrar-se en el Govern iranià", assegura a aquest diari Matthew Burrows, que va treballar per a la CIA i el Consell d’Intel·ligència Nacional dels EUA durant més d’un quart de segle. Aquesta paciència va quedar de manifest amb l’atac dels busques utilitzats per Hezbol·là per comunicar-se, en el qual van morir desenes de persones.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia