30% d’augment

93.000 morts per sobredosi el 2020

Drogas incautadas a una persona que salía de una fiesta en la Rambla Prim

Drogas incautadas a una persona que salía de una fiesta en la Rambla Prim / Guardia Urbana de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des d’anys abans que la pandèmia de coronavirus arribés als EUA una altra epidèmia corcava el país: la d’una ferotge addicció als opioides, que va ser provocada per la indústria farmacèutica i es va intensificar per la proliferació sense fre del sintètic fentanil. Quan les dues es van combinar el resultat va ser demolidor. El 2020 més de 93.000 persones van morir per sobredosi de drogues als EUA, segons les dades preliminars de l’any facilitades aquesta setmana pel Centre Nacional d’Estadístiques de Salut, part dels Centres de Control i Prevenció de Malalties.

Notícies relacionades

Són gairebé el 30% més de vides perdudes per sobredosi que el 2019 i la confirmació que el lleuger descens de morts el 2018 va ser només un parèntesi en una tendència fatal. Una vegada més les morts per sobredosi als EUA (250 al dia, 11 cada hora) superen les que es produeixen en accidents de cotxe, per armes de foc o per la sida. Han pujat en 48 dels 50 estats del país, incloent-hi prop del 58% a Vermont, però amb especial virulència al sud i l’oest. Dues terceres parts de les víctimes van morir pel consum d’opiacis, però també han pujat les morts per cocaïna i metamfetamina, i en el 70% i 50% d’aquestes sobredosis, respectivament, també va estar involucrat el fentanil.

Aquesta epidèmia d’addicció ve de lluny però s’ha vist agreujada i transformada també per la pandèmia de coronavirus, convertida en el que s’ha definit com una quarta onada de la crisi. Les dades mostren que va ser la primavera del 2020, quan la crisi de la covid estava en el seu moment àlgid, quan es va produir també el pic en les morts per sobredosi de drogues.