El conflicte del Pròxim Orient

Israel amplia l’evacuació del sud del Líban mentre bombardeja Beirut

L’atac de l’Exèrcit hebreu a un edifici al cèntric barri de Bashoura causa almenys nou morts 

Les tropes utilitzen bombes de fòsfor prohibides, segons l’agència estatal libanesa

Israel amplia l’evacuació del sud del Líban mentre bombardeja Beirut
4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Les bombes israelianes sacsegen el Líban. Sense descans ni treva, els atacs aeris hebreus continuen acarnissant-se amb el sud i amb Beirut. Al seu torn, la gravetat de la violència també va en augment. Durant la nit, l’Exèrcit israelià va bombardejar un edifici al cèntric barri de Bashoura de la capital libanesa. Allà es trobava el centre de rescat del Comitè Islàmic de Salut, afiliat a Hezbol·là, on almenys nou persones, la majoria d’elles paramèdiques, van morir i 14 van resultar ferides en el pitjor bombardeig contra la ciutat mediterrània des de l’inici de l’ofensiva militar israeliana. Mentrestant, el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, va denunciar que 37 centres de salut han sigut tancats al Líban, incloent-hi tres hospitals de Beirut, a causa dels atacs israelians i 28 sanitaris han mort en les últimes 24 hores.

El dia va començar amb un atac de matinada que va sacsejar tota la ciutat i va tenir lloc al cor mateix de Beirut. Després, els atacs es van concentrar als suburbis del sud de la capital. Aquesta àrea cèntrica és una zona envoltada d’edificis governamentals, com el Parlament libanès o l’oficina del primer ministre, i ambaixades internacionals.

Cap avís

L’Institut Cervantes, la institució pública espanyola encarregada de promoure l’aprenentatge de la llengua espanyola, està a tan sols mig quilòmetre. A més, aquesta vegada, a diferència de la gran majoria, l’Exèrcit israelià no va avisar els civils de la zona perquè evacuessin. L’impacte dels bombardejos va ser tan gran que els cossos d’algunes de les víctimes van sortir propulsades i van aterrar en un cementiri adjacent. L’Agència Nacional de Notícies libanesa va denunciar l’ús de "bombes de fòsfor prohibides internacionalment".

Durant els últims 11 mesos, Israel ha fet ús d’aquest tipus de bombes incendiàries a la resta del territori libanès, però fins ara no havia arribat a utilitzar-les a la capital libanesa. Ahir també es van registrar atacs amb fòsfor blanc i d’artilleria a Ramiyah i Beit Lif, a la zona de Bint Jbeil, a menys de quatre quilòmetres de la Línia Blava que separa Israel i el Líban. Hezbol·là va dir que els seus combatents van frustrar "un intent de les forces enemigues israelianes d’avançar cap a la Porta de Fàtima", a la frontera de Kfar Kila, amb projectils d’artilleria.

Baixes israelianes

Segons les autoritats israelianes, ja són nou les baixes en els tres dies d’invasió terrestre del sud del Líban després que un altre soldat perdés la vida ahir. Hezbol·là, en canvi, va assegurar que només ahir havia matat 17 efectius de l’Exèrcit hebreu.

Al sud del Líban, al seu torn, el foc israelià continua. L’Exèrcit hebreu va demanar als residents de 25 localitats del sud del Líban que les evacuessin abans de la una del migdia i es dirigissin al nord del riu Awali, a 65 quilòmetres de la frontera i al nord de la ciutat de Sidó. Els últims tres dies, les autoritats militars israelianes han demanat l’evacuació de 70 localitats. Al seu torn, un soldat libanès va morir en un atac israelià al sud del país, segons han informat les forces armades libaneses. Un altre soldat va resultar ferit i quatre treballadors de la Creu Roja Libanesa també mentre feien operacions de rescat a Taybeh, a Marjayoun, on es troba la base militar espanyola.

Les Forces Armades Libaneses van denunciar que un altre dels seus soldats va morir després que "l’enemic israelià ataqués un centre de l’Exèrcit a la regió de Bint Jbeil", anunciant que "els membres del centre van respondre a les fonts de foc". Es tracta de la primera vegada que l’Exèrcit libanès respon en un any a trets israelians.

El clam de Sánchez

Notícies relacionades

"Cal posar fi a aquesta espiral de violència", va afirmar ahir Pedro Sánchez sobre la situació bèl·lica que es viu al Pròxim Orient. "Davant la gravetat dels esdeveniments que estem veient en els últims dies, vull fer una crida a la contenció i responsabilitat de les parts implicades. És obligatori evitar una escalada de conseqüències imprevisibles per a la pau al món", va continuar el president del Govern a Madrid, on va participar en una jornada sobre petites i mitjanes empreses.

Sánchez, que el dia abans va conversar per telèfon amb el primer ministre del Líban, Najib Mikati, va condemnar el llançament de 200 míssils per part de l’Iran a Israel, però també va insistir a exigir un "alto el foc immediat" a Gaza, la "treva" al Líban, on l’atac israelià ja ha causat més d’un milió de desplaçats, i el "respecte al dret internacional". "La sobirania dels estats, la protecció dels civils i l’accés de l’ajuda humanitària són principis bàsics per a la coexistència pacífica entre nacions, que ara per desgràcia estem veient soscavar-se", va concloure.

Temes:

Gaza Israel Beirut