Ajust pressupostari

Milers d’argentins protesten contra les retallades de Milei a les universitats

El president assegura que l’objectiu de la marxa és desestabilitzar l’Executiu

El ministre d’Educació dona xifres falses de les pujades de sou dels professors 

Milers d’argentins protesten contra les retallades de Milei a les universitats
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Un poble sense educació no serà mai un poble lliure". "No retallis el nostre futur". "Defensar l’educació pública és un fet polític, treure-li finançament, també". Milers d’argentins van sortir una altra vegada als carrers per rebutjar la decisió del president Javier Milei de vetar una llei que garanteix més recursos a les cases d’estudis superiors. La ultradreta afirma que els pobres no van a les universitats i, amb els seus impostos, financen els sectors mitjans i alts. Per tant, la llei que va aprovar el 13 de setembre passat el Parlament, i estableix actualitzar els fons per a despeses de funcionament de les universitats enmig d’una inflació interanual del 236,7%, no pot entrar en vigor.

Milei va dir ahir a la nit que la mobilització va tenir un caràcter "colpista" i va demanar a la societat que "no es deixi enganyar". En les pròximes hores, els legisladors tenen la paraula i se sabrà si desafien l’anarcocapitalista amb l’eco encara en l’aire d’una protesta que va tenir un fort impacte tant a Buenos Aires com a les principals ciutats del país. La mobilització va convocar un milió de persones a tot el territori, segons els seus organitzadors. La xifra, rebutjada per les autoritats, contrasta fortament amb el primer acte de La Llibertat Avança (oficialisme) com a partit nacional, dissabte passat. Milei va parlar davant unes 5.000 persones.

Expandir falsedats

Però el Govern no mesura la seva acceptació pel que passa en l’espai públic. Li interessa més allò que passa a les xarxes socials, on va propagar una altra vegada xifres falses, assegurant que els professors universitaris viuen en el millor dels mons. Federico Sturzenegger, el ministre encarregat de les privatitzacions i la desregulació total de l’economia, va qualificar la manifestació de "partidària" i "política" per haver comptat amb una adhesió heterogènia, des de l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner fins als seus rivals de la dreta moderada i el centredreta. També hi van ser presents dirigents sindicals, socials i els pensionistes, que setmanes enrere van ser apallissats per la policia quan van reclamar millores per mitigar l’empobriment.

Notícies relacionades

"L’augment salarial a l’Administració pública general aquest any i fins a l’octubre va arribar al 68,2%, el dels docents universitaris va ser del 81,4%", va dir el ministre. El vicerector de la Universitat de Buenos Aires (UBA), Emiliano Yacobitti, ho va refutar immediatament: "Això és ras i curt una mentida. Sturzenegger deu estar comptant part de la política salarial de l’any anterior que es va pagar aquest any". "L’enorme marxa demostra el descontentament amb els salaris. Hem tingut un augment del 60% sobre una inflació del 130%. Avui molts docents estan per sota de la línia de pobresa, una cosa que no passava des de fa més de 20 anys", va dir Carlos De Feo, secretari general d’un dels sindicats que els agrupa.

Milei té una aversió especial per les universitats. Les considera centres d’"adoctrinament" i per això, diuen a l’oposició, intenta ofegar-les. Malgrat un clar deteriorament de la seva imatge davant la societat pels efectes de l’ajust i una pobresa que ha escalat al 53%, uns 11 punts més que quan va assumir el poder, el 10 de desembre, el president està disposat a impedir que la llei aprovada al Congrés es converteixi en una realitat i una derrota política. Acaba de pagar un alt preu al vetar l’augment de 15 euros a cada pensionista i, va assegurar el mandatari ultradretà, està disposat a tornar a transitar el camí del rebuig.

Temes:

Buenos Aires