Guerra a l’est d’Europa

Rússia ataca les infraestructures energètiques d’Ucraïna

Les tropes de Kíiv es retiren de l’estratègica ciutat de Vuhledar, a l’est del país, davant l’avanç de l’Exèrcit rus

Rússia ataca les infraestructures energètiques d’Ucraïna

UKRIN DPA

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

A les 23.30 hores, poc abans del toc de queda, les sirenes de Kíiv van començar a sonar amb força dimecres a la nit. Poc després se sentien diverses ràfegues de trets d’artilleria antiaèria al cel sobre la catedral de Sant Andreu, en un turó kiïvià.

Per abatre drons hi ha equips de tres soldats als afores de la ciutat que viatgen ràpidament en una furgoneta amb una metralladora per disparar als vehicles no tripulats, segons explica a aquest diari Hennadiy, un ciutadà procedent del nord. És la manera més barata, juntament amb l’artilleria aèria, de destruir aquestes amenaces. Els míssils Patriot, d’un cost superior al milió d’euros, es reserven per als míssils balístics o de creuer, més ràpids i implacables. Almenys cinc drons van sobrevolar la capital tota la nit. El mateix passava en altres regions del país: les Forces Aèries d’Ucraïna van assegurar haver neutralitzat 78 dels 105 drons de fabricació iraniana llançats durant la nit. La pitjor part se la va emportar Khàrkiv, la gran ciutat més castigada de les zones no ocupades per Rússia.

Rússia va llançar almenys cinc bombes guiades Káliber contra Khàrkiv. Una d’aquestes bombes va arribar a un edifici residencial. Almenys deu persones van resultar ferides, entre elles una nena de 3 anys, segons les autoritats locals. L’impacte va provocar un gran incendi a l’edifici i als vehicles pròxims, com mostra un vídeo compartit per Zelenski a les seves xarxes socials.

"Perquè aquests atacs s’aturin, Ucraïna ha de rebre ajuda necessària i suficient de la resta del món i dels seus socis", va reclamar Zelenski. Les alarmes van començar a sonar per tot el país a prop de la mitjanit i no van parar en tota la matinada. A Kíiv hi va haver almenys sis avisos nocturns advertint la població que havia d’anar al refugi més pròxim.

Notícies relacionades

Centrals nuclears

Els atacs russos van tenir per objectiu principal instal·lacions elèctriques. Rússia no ataca directament les centrals nuclears, principal font de subministrament elèctric, però sí les subestacions que s’encarreguen de la distribució. Això posa en perill la seguretat global del sistema. Mentrestant, l’Exèrcit ucraïnès va anunciar la seva retirada de l’estratègica ciutat de Vuhledar, a 60 quilòmetres de Donetsk, després de 950 dies de resistència.

Temes:

El País