El conflicte del Pròxim Orient

La indústria petrolera de l’Iran, en el punt de mira d’Israel

La República Islàmica espera la reacció de l’Estat hebreu als seus míssils 

Biden admet que discuteix amb Israel aquesta resposta

La indústria petrolera de l’Iran, en el punt de mira d’Israel
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de patir l’atac iranià amb prop de 200 míssils balístics dimarts, Israel va fer una promesa: hi haurà resposta. Teheran ha assegurat que, en cas d’haver-n’hi, també respondrà. La tensió, així, es dispara a tot el Pròxim Orient, mentre Israel continua les seves ofensives al sud del Líban i a Gaza i decideix què i on atacar de l’Iran.

Dijous a la matinada, el president dels EUA, Joe Biden, va assegurar que Washington està "discutint" amb Tel-Aviv un possible atac israelià contra la indústria petrolera i gasística iraniana. "Primer de tot, nosaltres no permetem ni prohibim res a Israel. Nosaltres els donem consell", va dir Biden. Per entendre el possible impacte d’un atac d’aquestes característiques, aquestes són algunes claus de la poderosa indústria petrolera iraniana:

Un dels principals productors de cru.

L’Iran, amb una producció de més de quatre milions de barrils de cru al dia, és un dels principals productors de petroli del món, tan sols per darrere de les grans potències del sector com els Estats Units, l’Aràbia Saudita i Rússia. De fet, les reserves més grans d’or negre iranianes són a les regions costaneres del golf Pèrsic, el lloc del planeta amb més cru per metre quadrat. Amb una població de 90 milions, la majoria del petroli produït per l’Iran és exportat a l’estranger.

limitada per les sancions.

Però, per a l’Iran, les exportacions són complicades. Sobretot des de la ruptura per part de l’anterior president nord-americà, Donald Trump, de l’acord nuclear iranià, l’economia del país persa viu sota unes sancions que limiten gran part del comerç amb l’estranger, sobretot amb els EUA, els països de la Unió Europea i els seus aliats. Malgrat això, segons les estimacions, l’Iran aconsegueix exportar prop de la meitat o dos terços de la seva producció diària de cru esquivant les sancions. El gran destí és la Xina, que importa gairebé dos milions de barrils al dia des de la República Islàmica.

PROBLEMA GLOBAL.

Un atac israelià contra les estacions de producció o refineries iranianes, per tant, perjudicaria seriosament l’economia iraniana, per descomptat, però també l’economia xinesa, i és que els seus importadors haurien de buscar altres vies per rebre cru. Segons els experts, aquesta segona via podria ser Rússia, cosa que ni Washington ni Brussel·les desitjarien. Un potencial atac israelià contra la indústria petrolera iraniana, a més, provocaria una pujada del preu mundial del cru.

Por i retirada.

Davant de l’anunci del president nord-americà i la possible imminència de l’atac d’Israel, l’Iran ha començat a evacuar la terminal de cru de l’illa de Kharg, a l’estret d’Ormuz, des d’on la República Islàmica exporta el 90% del seu cru. La terminal, malgrat això, continua funcionant, segons imatges per satèl·lit divulgades en les últimes hores.

Notícies relacionades

ALTRES POSSIBLES OBJECTIUS.

Un altre dels grans possibles objectius d’Israel són, sens dubte, les plantes nuclears iranianes, que ja han sigut atacades amb actes de sabotatge i ciberespionatge en el passat. Entre aquestes, destaca la planta de Natanz, la més important al país persa. El 2021, la central va patir greus danys per un incendi que va ser provocat, segons va denunciar llavors Teheran. En l’actualitat, l’Iran assegura haver enriquit urani a més del 60%, molt a prop del percentatge necessari per desenvolupar la bomba atòmica. Segons els experts, no obstant, l’Iran no ha fet encara aquest últim pas.