La guerra amb Rússia

Ucraïna s’ofereix als seus aliats per ser la fàbrica d’armes d’Europa

Empreses bèl·liques i delegacions de diversos països acudeixen a una cimera a Kíiv

L’elaboració sota terra i a un cost inferior gràcies a l’energia barata, els principals avantatges 

Ucraïna s’ofereix als seus aliats per ser la fàbrica d’armes d’Europa

Europa Press/Contacto/Commonwealth Media Services/

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

"¡Alerta aèria! ¡Alerta aèria! Busqueu refugi". Les sirenes de les aplicacions que avisen de l’arribada de míssils des de Rússia, instal·lades als mòbils del mig miler de persones congregades al refugi subterrani de l’hotel Intercontinental de Kíiv, comencen a sonar alhora a les 13.14 hores. Gairebé ningú els ha fet cas. Les han apagat i han continuat amb la fira internacional d’armament organitzada pel Govern ucraïnès per convèncer els seus aliats que converteixin el país en la fàbrica d’armes d’Europa. "Fabricar llibertat", li diuen.

L’esdeveniment va congregar dimarts més de 300 empreses de defensa, amb generals i membres del Govern d’Ucraïna, entre ells, Volodímir Zelenski i el seu ministre de Defensa, Rustem Umérov. També hi van acudir delegacions governamentals dels aliats més pròxims d’Ucraïna: els Països Bàltics, el Regne Unit, els Països Baixos i Noruega, entre d’altres. Una alta concentració de representants del poder militar global, concentrada als baixos del cèntric hotel de Kíiv.

L’alarma s’atura 16 minuts després. Es tractava d’un míssil balístic que ha pogut ser abatut per les defenses antiaèries de la capital, experimentades en el martiri aeri diari des que va començar la invasió a gran escala russa fa ara gairebé mil dies.

Els generals ucraïnesos saben que la guerra durarà. Es preparen ja per cobrir les necessitats del 2025. I volen produir al país, perquè això facilita l’arribada al front i la reparació i el manteniment, clau en una guerra de desgast com la que està tenint lloc. A més, si Ucraïna es converteix en potència armamentística, s’enforteix l’efecte dissuasori cap a Rússia.

Els ucraïnesos garanteixen que és segur produir armament al país, malgrat el constant bombardeig. "Es produeixen en fàbriques sota terra", explica a aquest diari el general de brigada Valeri Stetsiuk, enfundat en l’uniforme militar amb la bandera ucraïnesa a l’espatlla. "I amb l’avantatge que el que es produeix és més barat a Ucraïna, entre altres coses perquè l’energia és més barata", indica.

Multiplicar la producció

Ucraïna vol deixar de ser un país receptor d’armament i passar a ser "l’arsenal" d’Europa i dels països lliures, en paraules del seu president, Volodímir Zelenski, que va inaugurar el Fòrum Internacional de Defensa DFN2. "Ucraïna pot fabricar les millors armes. I ho farà –va assegurar–. Hem desplegat nous tipus d’armament: des del míssil dron de llarg abast Palianytsia fins a drons navals. El nostre primer míssil balístic ja ha passat els tests de vol. Tothom ha vist com d’efectius són els nostres míssils Neptú. Produïm els nostres obusos Bohdana a un ritme de 15 unitats cada mes, de vegades fins i tot 20 al mes".

Notícies relacionades

Només en la primera meitat d’aquest any, Ucraïna ha produït 25 vegades més artilleria i munició de morter que en tot el 2022, segons el president ucraïnès. "Som capaços de produir quatre milions de drons a l’any", va assenyalar.

Diverses grans empreses internacionals d’armes tenen presència a Ucraïna. L’alemanya Rheinmetall, per exemple, va establir al juny una base de reparació del vehicle de combat d’infanteria Marder. I Turquia va anunciar al febrer la construcció d’una fàbrica a prop de Kíiv per produir drons Bayraktar.