Trump torna a fer responsables els demòcrates del seu atemptat

El candidat republicà uneix forces amb el magnat Elon Musk contra la candidatura de Harris, a qui qualifica com "l’enemic interior"

Trump torna a fer responsables els demòcrates del seu atemptat
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Entre els atributs de Donald Trump hi ha saber com transmetre missatges. Alguns els propulsa de forma directa, terminant, de vegades fins i tot brutal. D’altres són indirectes, a la seva manera subtils. N’hi ha que arriben a través d’emissaris i d’altres ho fan embolicats en simbolisme. De tots n’hi va haver dissabte en el seu míting de tornada a Butler, a Pennsilvània, el mateix lloc on el 13 de juliol va sobreviure un intent d’assassinat i on va tornar per donar-se un bany de masses, acompanyat per Elon Musk. I el seu missatge era únic i cristal·lí: cal anar a votar, com si hi anés la vida.

La situació ho obliga. A un mes de les eleccions, la carrera per la presidència dels EUA en la qual s’enfronta a Kamala Harris deixa el republicà en una situació molt més simimlar i disputada que la que tenia al juliol, quan el seu rival demòcrata era Joe Biden.

Per això necessita assegurar la mobilització de tots els seus votants, devots entregats, com les desenes de milers que es van congregar durant hores en una jornada de sol i calor més estiuenc que tardoral a l’esplanada del Butler Farm Show, una fortalesa a l’aire lliure on eren visibles les reforçades mesures de seguretat.

Però Trump necessita també arribar a més gent. Això explica aparicions com la de Musk, esperat i aclamat com una estrella de rock pels presents, però que parlava també als que seguien el míting a través de les xarxes. I explica també part de la intervenció del candidat a vicepresident J.D. Vance, que s’adreçava als que el miraven per televisió. I tant el multimilionari com el senador d’Ohio recalcaven el missatge del dia: registrar-se i registrar; mobilitzar-se i mobilitzar; votar, votar, votar.

Tot arribava embolicat en l’aura del que va ocórrer el 13 de juliol. Aquell dia Trump va salvar la vida de miracle, però la va perdre Corey Comperatore, un bomber que hi havia entre els assistents. I a aquesta víctima es dedicaven bona part dels discursos i tributs que van anar escalfant motors fins a l’arribada de Trump en una festa ordenada que tenia també aires de festival, amb cues en camions de menjar i gent de totes les edats, majoritàriament blancs.

El candidat republicà va arrencar amb una mostra del seu enginy: "Com anava dient...". La massa va rugir, entusiasmada per la idea de continuïtat del discurs interromput per les bales de Thomas Mathew Crooks i remarcada per la projecció del mateix gràfic sobre immigració al qual Trump va tornar aquell 13 de juliol, un gest que li va salvar la vida i que va repetir aquest dissabte.

Trump va demanar un moment de silenci per la víctima mortal de l’atemptat. Després de quatre tocs de campana, un Ave Maria interpretada en viu per un tenor va posar el fermall a l’homenatge. "Hi ha gent que no mor en va, i el que ell ens ha deixat és increïble", va dir Trump. El seu to va ser el d’un candidat que s’anuncia disposat a "guarir i reunificar" el país, disposat a "no cedir, fins i tot a enfrontar a la mort".

Enemic interior

Com va passar en la convenció de Milwaukee, Trump va sortir del guió conciliador que llegia dels telepromters i va portar el discurs pels camins habituals, com la demonització dels immigrants i la descripció apocalíptica del país sota l’Administració de Biden i Harris. Va arribar a assenyalar els demòcrates com "l’enemic interior", responsables fins i tot del seu intent d’assassinat.

En un ambient de devoció, tots trobaven lloances a la seva figura. "Només ell pot salvar aquest país", deia, asseguda a l’herba, la Jill, una dona de 60 anys que havia arribat des d’Ohio amb la seva filla. Es declarava "agraïda que Déu guiés la bala i Trump no morís. Va ser un miracle", deia.

En un vídeo gravat que es va emetre abans del seu discurs, Trump va cridar al vot per endavant i per correu, les mateixes eines que des del 2020 ha posat sota l’ombra de suposat frau, assegurant que els demòcrates les utilitzen per "manipular" les eleccions. Alhora, s’agitaven a Butler els fantasmes que les eleccions no siguin justes i es delineaven els plans per combatre uns resultats que no li siguin favorables.

Notícies relacionades

Els salts de Musk

En un discurs breu però enèrgic, després saltar a l’escenari amb els braços aixecats, Elon Musk va exposar la seva total aliança ideològica i formal amb Trump. El magnat va plantejar l’elecció entre l’expresident republicà i Kamala Harris com un duel en què una victòria demòcrata seria més que una mera derrota política. Va acusar "l’altre costat" de voler eliminar la llibertat d’expressió i imposar la censura. I va combinar aquesta advertència amb una referència a les armes: "La segona esmena [de la Constitució, que reconeix el dret a posseir armes] existeix per assegurar que tens la primera esmena [la de llibertat d’expressió]", va dir.