Vuhledar, una caiguda estratègica

La conquesta de la localitat de Vuhledar per part de les tropes russes, dimecres passat, és decisiva per la seva ubicació geogràfica, entre el front de l’est i el del sud, i perquè concentra les reserves de carbó més grans de la regió del Donbàs.

Vuhledar, una caiguda estratègica
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Era un dels principals símbols de la resistència ucraïnesa davant un invasor dotat d’uns mitjans molt superiors. Durant més de dos anys, els soldats de la 72 Brigada Mecanitzada Separada de l’Exèrcit de Kíiv havien resistit els embats de les tropes russes a la localitat de Vuhledar i havien arribat a infligir greus pèrdues als seus adversaris en algunes fases de la guerra. Dimecres passat, els comandaments militars ucraïnesos van ordenar la retirada de la localitat per la impossibilitat de continuar defensant-la i pel risc d’acabar sent envoltats per l’enemic.

Una localitat minera amb les reserves més importants de carbó.

L’etimologia de Vuhledar evoca els orígens miners de la localitat. Les paraules, en ucraïnès, vugillia i, en rus, ugol volen dir, tant l’una com l’altra, ‘carbó’, i fan referència a diverses explotacions mineres situades a prop de la ciutat que acullen les reserves més importants d’aquesta font d’energia en tot el Donbàs. Fundada l’any 1964 per explotar aquests jaciments minerals, el 2022 tenia uns 14.000 habitants, més d’un 60% dels quals eren d’origen ucraïnès. La majoria dels civils han pogut ser evacuats i a la localitat, segons Vadym Filashkin, governador de la regió de Donetsk, tan sols hi quedaven un centenar de persones a les quals costava d’accedir. Els menors van ser trets de la ciutat per evitar que fossin deportats a Rússia per tal de ser russificats, com se sap que ha passat amb desenes de milers de menors ucraïnesos. Des del començament de la guerra, Vuhledar estava sent defensada per la mateixa unitat militar, l’esmentada 72 Brigada Mecanitzada Separada, ja que la intensitat dels combats no permetia la rotació en aquest punt del front bèl·lic per unitats menys experimentades en el camp de batalla.

Una població de gran valor estratègic per als dos exèrcits.

La posició geogràfica de Vuhledar confereix a aquesta ciutat una gran importància tàctica per als dos exèrcits. La població s’assenta en un terreny elevat que permetia a les tropes ucraïneses divisar els moviments de les forces russes des de la distància i obrir foc contra elles, un avantatge que a partir d’ara tindran les tropes russes. A la vora de Vuhledar hi passava una línia fèrria que es dirigia a Crimea i que constituïa una ruta alternativa per al subministrament de la península annexionada si el trajecte a través del pont que travessa l’estret de Kertx es tancava per raons de seguretat. A més, es troba en la intersecció del front sud i el de l’est, de manera que es converteix en un punt des d’on es poden llançar operacions en les dues direccions.

La conquesta de la ciutat constitueix un pas més en l’aspiració de l’Exèrcit rus d’aconseguir el control de la ciutat de Pokrovsk, a uns 30 quilòmetres al nord, la caiguda de la qual sí que comprometria seriosament la presència d’Ucraïna a la regió del Donbàs. Segons escriuen Samya Kuyab i Volodímir Yurchuk a AP, el pròxim pas de les forces russes en el avanç cap aquest centre logístic és la localitat de Kuràkhove, a uns 20 quilòmetres al nord de Vuhledar. "L’enemic no podrà acostar-se a Pokrovsk si no aconsegueix expulsar els ucraïnesos" d’aquesta població, assegura també a AP Ivan Tymochko, president del Consell de Reservistes de les tropes de terra ucraïneses.

Les línies vermelles imposades per Occident van dificultar la defensa de Vuhledar.

Notícies relacionades

La caiguda de la ciutat minera ha renovat les demandes dirigides als aliats, i en concret als EUA, tant de la part ucraïnesa com d’experts militars, perquè s’aixequin les restriccions imposades a l’ús d’armes de llarg abast en territori rus. Segons Arsenii Prylipka, portaveu de la 72 Brigada Mecanitzada Separada, les tropes russes han aconseguit avançar durant mesos pels flancs gràcies als atacs de la seva aviació: "La tàctica principal ha sigut envoltar-nos pels flancs" i debilitar així les defenses mitjançant "bombardejos aeris constants". "Gràcies a això han aconseguit esgotar-nos les defenses. No tenim els seus recursos".

Ucraïna demana a l’Administració de Biden que aixequi el veto imposat a l’ocupació de míssils terra-terra MGM 140 ATACMS, amb un radi d’abast de 300 quilòmetres, perquè es puguin fer servir contra centres de control o logístics, i també contra aeròdroms militars situats en territori rus, que és des d’on s’han llançat aquests atacs aeris amb avions i bombes guiades. "No podem canviar la dinàmica, i els russos estan empenyent", admet Pàvel Narozhny, de Reactive Post, una oenagé dedicada al manteniment de l’artilleria ucraïnesa.

Temes:

Kíev