Barnier esquiva la censura amb l’ajuda de Le Pen

El nou primer ministre francès supera folgadament la moció de l’esquerra

Barnier esquiva la censura amb l’ajuda de Le Pen
2
Es llegeix en minuts

L’Assemblea Nacional de França va rebutjar ahir la primera moció de censura presentada per l’esquerra contra el primer ministre, Michel Barnier, per 197 vots a favor sobre 577, lluny dels 289 que es necessitaven per tombar el nou cap de l’Executiu, nomenat fa unes setmanes pel president Emmanuel Macron.

Des que Barnier anunciés el nou Govern, el Nou Front Popular, aquesta unió d’esquerres creada per combatre l’extrema dreta durant les eleccions, amenaçava de presentar una moció de censura contra el primer ministre. Una moció, avalada pels socialistes, que tenia poc recorregut ja que necessitava el suport de la ultradreta de Marine Le Pen per poder tirar endavant. Finalment, Reagrupament Nacional es va mantenir al marge i no va votar a favor de la moció, a fi de donar temps al nou govern, però van anunciar que es "mantindran vigilants" a les propostes de l’Executiu. I no descarten presentar una moció de censura pròpia en un futur. La d’ahir tampoc va rebre el suport dels dos partits que sostenen Barnier, els 166 macronistes i els 47 de la dreta moderada.

El debat que va viure ahir a l’Assemblea Nacional va ser llarg, va durar més de tres hores, i tens. "La majoria relativa que acompanya el Govern és avui la menys relativa", va afirmar Barnier amb referència a la fractura actual que hi ha a la Cambra. Des de les eleccions legislatives avançades, l’Assemblea està dividida en tres grans blocs: la unió d’esquerres, el camp presidencial i la ultradreta, i cap compta amb una majoria clara. Aquest fet dificulta al Govern aprovar reformes o pressupostos sota el mètode tradicional. Precisament, durant el debat, Barnier va tornar a alertar sobre la delicada situació pressupostària del país i va demanar "responsabilitat" als partits per evitar que s’agreugi.

Legitimitat en dubte

Notícies relacionades

"Des del seu nomenament, està de moda actuar com si el 7 de juliol no hagués existit", va dir el primer secretari del Partit Socialista, abans de denunciar que França ha viscut un "atracament electoral". "El 7 de juliol va ser el Nou Front Popular el que va sortir victoriós", va afegir.

Per a l’esquerra, el Govern de Barnier és il·legítim, ja que el camp presidencial no va guanyar les eleccions, i malgrat això, es mantenen a l’Executiu. Per justificar la votació de la moció de censura, la diputada de La França Insubmisa Clémence Guetté va denunciar que el "Govern actual és il·legítim" i que aquesta moció tenia l’objectiu de "restablir l’ordre de les coses".

Temes:

Govern