Novetat editorial al Regne Unit

Johnson eludeix en les seves memòries l’autocrítica sobre el Brexit i el ‘Partygate’

L’‘expremier’ reivindica la seva tasca en un llibre que la premsa britànica reprova per les seves falsedats 

Assegura que l’escàndol per la pandèmia va ser "inflat"

Johnson eludeix en les seves memòries l’autocrítica sobre el Brexit i el ‘Partygate’
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Boris Johnson ha recuperat el focus mediàtic després de mesos a l’ombra. L’ex primer ministre britànic ha fet la seva reaparició amb motiu de la presentació del seu nou llibre de memòries, Unleashed (Desencadenat), que tindrà lloc dijous al festival literari de Cheltenham. En aquestes fa un repàs dels seus 15 anys en la primera línia política –primer com a alcalde de Londres– i que han sigut objecte de nombroses crítiques per les falsedats i per la falta d’autocrítica en assumptes com el Brexit, la gestió de la pandèmia o el Partygate.

Sobre l’escàndol que el va condemnar políticament, Johnson insisteix que no va incomplir les normes i ho qualifica com un assumpte "salvatgement inflat" pel seu excap de Gabinet Dominic Cummings i per l’exdirector de comunicacions Lee Cain. Segons la seva versió, les festes organitzades a Downing Street i a la residència de Chequers durant la pandèmia van ser moments en els quals els membres del seu equip "van afluixar breument el ritme de treball i van aixecar una copa per brindar", com una manera d’escapar-se temporalment de la voràgine en la qual estaven immersos. De les prop de 15 trobades, Johnson assegura haver assistit tan sols a un "grapat".

L’ex primer ministre admet haver sigut excessivament ingenu i confiat amb la gent que l’envoltava, una cosa que, segons la seva opinió, va acabar costant-li el càrrec. La dimissió de Rishi Sunak com a ministre de Finances el juliol del 2022, que va agreujar la crisi en el seu Govern, va ser "pitjor que un crim" i un "error", tant per a Sunak com per al Partit Conservador, i va ser conseqüència de la falta d’atenció que Johnson va posar sobre els seus propis diputats. Si hagués aconseguit guanyar-se la seva confiança, l’expremier assegura que hauria completat la legislatura i es mostra convençut que hauria aconseguit una nova victòria en les eleccions generals del 2024.

Sobre la gestió de la pandèmia, Johnson admet no estar segur sobre si els confinaments van ser decisius per frenar els contagis. "No dic que les tancades no aconseguissin res; estic segur que van tenir algun efecte. Però, ¿van ser decisives a l’hora de fer retrocedir la malaltia, de rebutjar aquella onada?".

Johnson insisteix que el Brexit va ajudar el Regne Unit a gestionar millor el procés de vacunació i recalca que la sortida de la Unió Europea va ser una bona idea, malgrat que no en va ser un ferm defensor des del primer moment. El mateix Johnson revela en les memòries que en una conversa el 2015 amb el llavors primer ministre, David Cameron, aquest li va prometre un alt càrrec en el seu Govern si recolzava públicament la permanència en el club comunitari. En cas de no fer-ho, Cameron –amb qui va conviure durant anys com a estudiant a la universitat d’Oxford– el va amenaçar de "fotre’l per sempre". Una cosa a què Johnson no va fer cas.

Notícies relacionades

Mort d’Isabel II

L’ex primer ministre també dedica unes paraules a la reina Isabel II. Segons Johnson, la monarca tenia un tipus de càncer d’ossos i sabia que moriria aviat, una cosa que la casa reial no ha confirmat, però tot i així va aguantar prou temps per "complir amb el seu últim deure" i supervisar el canvi de poder després de la seva dimissió.