El conflicte del Pròxim Orient
L’evacuació forçosa del nord de Gaza acosta la partició de la Franja
Israel pretén deixar el nord de l’enclavament permanentment deshabitat, com a pas previ a l’annexió ‘de facto’
Netanyahu vol destruir el que quedi de Hamàs i que la insurgència no es rearmi
Un any després que Hamàs dinamités el bloqueig israelià de Gaza amb la seva sagnant incursió al sud d’Israel, l’inici d’una guerra interminable que l’Estat jueu està mirant d’aprofitar per remodelar el Pròxim Orient, tot torna a accelerar-se al devastat enclavament palestí. Coincidint amb l’aniversari del fatídic 7 d’octubre, l’Exèrcit israelià ha reprès les seves operacions al nord de Gaza, on ha ordenat l’evacuació forçosa de tota la població civil. Entre 300.000 i 500.000 persones, segons les estimacions de les Nacions Unides. La maniobra arriba setmanes després que comencessin a circular des de l’aparell de seguretat israeliana plans per a la partició de Gaza en tres sectors. D’acord amb les seves línies mestres, el nord de la Franja quedaria permanentment deshabitat, el pas previ a la seva annexió de facto per part d’Israel.
Les intencions de Benjamin Netanyahu per al dia després de la guerra continuen sent un misteri. El primer ministre no ha fet pública cap proposta formal de com quedarà la integritat territorial de la Franja, qui s’encarregarà d’administrar-la o quin paper exerciran els militars israelians en el seu control. Una postura molt criticada per alts càrrecs de la seguretat, com el ministre de Defensa Yoav Gallant, que temen que les victòries tàctiques obtingudes contra Hamàs s’acabin diluint per la falta d’un pla polític per donar-los continuïtat en el temps.
No en va, la represa de les operacions al nord s’ha justificat "pels esforços de Hamàs per reconstruir les seves capacitats operatives" a la regió. Des de diumenge, dues brigades de blindats israelians envolten parcialment el camp de refugiats de Jabalia. I ahir mateix, mitjançant una pluja de pamflets i missatges en xarxes, l’Exèrcit va ordenar l’expulsió de tota la població de Beit Lahiya, Beit Hanun i Jabalia, les tres ciutats més septentrionals de l’enclavament, a la qual ha demanat que marxi a la "zona humanitària" d’Al Mawasi al sud. La intenció aparent és buidar el nord de Gaza per mirar de destruir el que quedi de Hamàs i impedir que la insurgència es rearmi.
Setge del nord de Gaza
"Aquesta vegada (l’expulsió) serà permanent", va escriure a les xarxes diumenge José Vericat, investigador sènior del Reial Institut Elcano especialitzat en el Pròxim Orient. "(Israel) ha iniciat una campanya massiva de bombardejos i fa dues hores va emetre ordres d’expulsió. Aquest ha sigut el seu objectiu estratègic des de l’inici de la guerra". Aquesta tesi coincideix amb els últims plans israelians que circulen per al futur de Gaza. Un d’aquests és el Pla dels Generals, que fa dues setmanes estava sent "estudiat pel Govern", segons va reconèixer un diputat del Likud, el partit de Netanyahu.
Elaborat per diversos oficials en la reserva, contempla l’expulsió de tota la població civil del nord de Gaza. La regió es declararia a continuació "zona militar tancada" i quedaria completament assetjada, prohibint-se l’entrada de menjar o aigua. "En aquest territori militar no hi entraran subministraments. De manera que els 5.000 terroristes que queden poden rendir-se o morir-se de gana", va declarar l’influent general retirat Giora Eiland, que va ser cap del Consell de Seguretat Nacional d’Israel. Per facilitar-ho, el Govern israelià s’està plantejant transferir tota la responsabilitat sobre l’ajuda humanitària que entra a Gaza als seus militars, va publicar diumenge Haaretz. Fins ara ha estat coordinada per les organitzacions internacionals, incloent-hi l’ONU, sota la supervisió de l’Exèrcit israelià, que decideix quanta n’hi entra i on es distribueix.
Notícies relacionadesAquest Pla dels Generals podria ser l’avantsala de la partició definitiva de Gaza, un pla presentat ara fa uns mesos pel ministre per a Assumptes de la Diàspora, Amichai Chikli, i avalat des d’aleshores per desenes de parlamentaris. D’acord amb els mapes del Pla per a la Victòria, com ha sigut batejat, el nord de Gaza, incloent-hi la capital, una de les ciutats més antigues del món, quedaria deshabitat i en ruïnes, abans de ser plenament absorbit per Israel. El centre de l’enclavament passaria a estar permanentment controlat pels militars amb la possible cooperació d’"una administració civil local". Al sud, l’Exèrcit mantindria també el control ple, incloent-hi el pas fronterer amb Egipte. El mapa inclou dues petites "zones humanitàries" o de "desescalada", on es concentraria la distribució d’ajuda.
Si bé no ha estat formalment anunciat, el pla de partició ja s’està implementant amb la fortificació dels corredors de Netzarim (nord) i Sufa (sud), que divideixen la Franja en tres sectors. Així com amb la creació d’una "zona de seguretat" al costat de la frontera israeliana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia