Cercle de confiança del president

Putin prepara una nova elit per controlar el futur de Rússia

El líder del Kremlin promou la renovació de cares en el poder amb el nomenament de tres membres del Consell de Seguretat

Putin prepara una nova elit per controlar el futur de Rússia
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Vladímir Putin, el president rus, aviat farà 71 anys. Per més valent que vulgui mostrar-se al públic, és evident, fins i tot per a ell mateix, que no podrà mantenir el ritme durant gaire temps més. Passa el mateix amb bona part de l’elit russa, que tard o d’hora haurà de cedir el relleu a algú que consideri de la seva confiança perquè Moscou segueixi el rumb que l’oficialisme vol. És per això que ja hi ha símptomes de recerca de noves cares de confiança perquè els assumptes importants del país euroasiàtic segueixin el mateix camí. Un dels exemples recents més paradigmàtics és el nomenament d’alguns representants de generacions més joves que la del president (dels anys 50) al Consell de Seguretat de Rússia.

L’esmentada organització, part indispensable de la presa de decisions en els temes més rellevants del país, comptarà amb algunes veus noves amb experiència en el camp militar. El més prominent d’ells és Aleksei Diumin, un antic guardaespatlles de Putin, que amb 52 anys es converteix en un dels membres més joves del consell. Al maig, ell mateix va ser considerat com un dels suports del mandatari rus per supervisar la indústria de defensa russa, a més de donar-li el mateix mes el lloc de secretari del Consell d’Estat, una cosa que alimenta els rumors de ser un potencial successor de Putin.

Al mateix Consell de Seguretat també hi van entrar Alexander Linets, de 61 anys; Vernika Skvortsova, de 63, i Denis Manturov, de 55. Linets va ser el líder de la Direcció de Programes Especials del President (GUSP en rus), l’organització que s’encarrega de mobilitzar soldats i preparar-los per lluitar. Manturov, per la seva banda, va ser promogut a primer viceministre al maig. Ell mateix supervisa la indústria militar russa, en la qual va contribuir a un creixement espectacular de la producció d’artilleria. Skvortsova lidera l’Agència Mèdica-Biològica i va ocupar en el passat el càrrec de ministra de Salut.

Notícies relacionades

Del front ucraïnès

Més enllà d’alguns noms que poden ser importants en el futur de Rússia, també hi ha part de la nova elit que ve directament del front d’Ucraïna, tot i que per ocupar càrrecs més mundans. Alguns d’ells ja van veure els seus esforços recompensats en llocs polítics majoritàriament irrellevants després de les últimes eleccions regionals del mes de setembre.