Comicis al Magrib
Saïed, reelegit a Tunísia en unes eleccions sense rivals de pes
El president va obtenir el 90% de vots en una jornada marcada per l’abstenció del 72%
Kaïs Saïed ha guanyat les eleccions presidencials a Tunísia amb el 90,7% dels vots, segons les xifres publicades ahir per l’Autoritat Electoral. Amb aquest resultat, s’assegura un segon mandat i té via lliure per continuar cinc anys més al palau presidencial de Cartago. Els seus partidaris van començar a celebrar-ho el mateix diumenge, poques hores després del tancament dels col·legis electorals, i animades per l’enquesta de la televisió tunisiana que ja vaticinava la victòria de Saïed. Van sortir al carrer amb fotos del president i banderes del país, també es van poder sentir consignes al seu favor i música. Els comicis van estar marcats per l’alta abstenció, només el 28% dels tunisians amb dret a vot van participar en les presidencials, 20 punts per sota dels comicis del 2019. Els altres dos candidats que es van presentar van mostrar el seu malestar i van denunciar irregularitats.
La reelecció de Saïed és l’epíleg d’una victòria que dins i fora del país tots donaven per feta. Uns comicis sense ambient electoral ni pràcticament campanya, marcats per la resignació de l’oposició, que denuncia des del 2021 que el president ha anat acaparant cada vegada més poder. A més, lamenta una campanya de repressió contra oponents polítics, periodistes i activistes crítics amb el rumb del país. Els comicis han estat marcats per l’absència de tot candidat amb possibilitats de disputar la presidència a Saïed, segons els experts, bé perquè són a la presó o perquè l’Autoritat Electoral no va acceptar la seva candidatura. Precisament, des de l’oposició van denunciar que no és un organisme neutre i que el president va nomenar a dit els seus integrants.
Si fa cinc anys els tunisians van poder elegir entre 26 candidats, aquesta vegada només hi havia dues persones que disputaven les eleccions a Saïed, i un d’ells ho feia des de la presó. Són Zouhair Maghzaoui, del partit nacionalista Moviment del Poble, que va obtenir un 2% de vots, i Ayachi Zammel, antic diputat i empresari, que va quedar segon amb un 7,3%. Aquest últim es troba a la presó després d’anar encadenant condemnes judicials, l’última, la setmana passada. La justícia li va imposar 12 anys de presó per irregularitats en la seva candidatura, una cosa que el seu entorn va qualificar de persecució política. Tots dos van denunciar irregularitats durant les eleccions. Diumenge a la nit també van criticar que el sondeig de la televisió pública, que donava a Saïed el 89% de vots, era una manera de "falsejar" el procés electoral.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034