Israel amenaça de portar al Líban una destrucció similar a la de Gaza

Netanyahu assegura haver matat el successor de Nasral·là al capdavant de Hezbol·là / El partit-milícia s’obre per primer cop a un alto el foc sense posar com a condició prèvia una treva a la Franja

Israel amenaça de portar al Líban una destrucció similar a la de Gaza
5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Benjamin Netanyahu redobla la pressió sobre el Líban. El primer ministre israelià va amenaçar ahir amb "una llarga guerra de destrucció i patiment similar al que veiem a Gaza" si el país dels cedres no es desprèn de Hezbol·là, milícia xiïta avalada pel Govern de l’Iran i principal aliat de Teheran a la zona. "Tenen l’oportunitat de salvar el Líban abans que caigui en l’abisme", va advertir amb pressa, fent servir un llenguatge semblant al de l’inici de la guerra de Gaza dirigit a la Franja.

"Hem danyat les capacitats de Hezbol·là; hem eliminat milers de terroristes, inclòs el mateix Nasral·là, el successor de Nasral·là i el successor del successor de Nasral·là", va confirmar el mandatari israelià en un comunicat. Almenys 36 persones han mort al Líban i 137 van resultar ferides ahir. Just un any després de l’inici dels enfrontaments transfronterers, la xifra de víctimes mortals se situa en 2.119 i més de 10.000 han resultat ferides.

Mentrestant Israel es reforça a la frontera i planta la bandera al Líban. L’Exèrcit hebreu va anunciar ahir que la Divisió Cuirassada 146 va començar el dia abans a dur a terme "activitats operatives limitades, localitzades i específiques" al sud-oest del Líban. Al seu torn, un grup de soldats va aixecar la bandera israeliana al llogarret fronterer libanès de Maroun al-Ras, on durant els últims dies s’han concentrat els combats amb Hezbol·là. Netanyahu va assegurar haver matat Hashem Safieddine, el presumpte successor de Hasaan Nasral·là al comandament de Hezbol·là, i el possible reemplaçament d’aquest últim, durant la seva campanya de bombardejos al Líban.

Quatre divisions a la frontera

La milícia xiïta va llançar el bombardeig de coets més gran contra la ciutat israeliana de Haifa, mentre que els atacs aeris per part d’Israel contra el país dels cedres; la seva capital, Beirut, i la Franja de Gaza no s’aturen. Des d’ahir, l’Exèrcit hebreu ja compta amb quatre divisions instal·lades a la frontera nord amb el Líban. Mitjans israelians afirmen que el nombre total de soldats desplegats al país dels cedres podria superar els 15.000.

L’última divisió és de reserva i s’uneix a tres divisions permanents que ja operaven en les àrees centrals i orientals del sud del Líban: la 98a, la 36a i la 91a, aquesta última convocada ahir. De moment, la invasió terrestre de les forces israelianes al sud del Líban no està penetrant a l’interior del país, sinó que se centra en llogarrets addicionals a prop de la tanca fronterera . Alhora, els avions israelians no deixen d’atacar els llogarrets fronterers, i creen una cortina de foc i una destrucció a gran escala.

Precisament, entre les ruïnes de Maroun al-Ras, és on un grup de soldats ha aixecat una bandera israeliana. Després de 24 anys, per primera vegada, l’estrella de David emmarcada per dues línies blaves torna a hissar-se sobre el Líban, tal com ha compartit l’equip Abir 91 de la unitat BLM. L’Exèrcit israelià va afirmar que les forces de la 98a Divisió han matat centenars d’agents de Hezbol·là al sud del Líban i han destruït diversos túnels ofensius, un dels quals creuava cap a territori israelià.

"L’enemic creu que guanyarà", va afirmar el vicesecretari general de Hezbol·là, Naim Qassem, en el seu segon discurs televisat després de la mort de Nasral·là fa 10 dies. "L’única solució és la resistència, la fermesa i que el nostre poble s’uneixi al nostre voltant, i aquesta és la nostra elecció de la victòria, derrotarem Israel i aquest no aconseguirà els seus objectius", va manifestar el número dos del grup.

Qassem va remarcar que el seu moviment recolza els esforços per arribar a un alto el foc i per primera vegada va ometre qualsevol menció a un acord de treva a Gaza com a condició per aturar el foc contra Israel. Netanyahu també es va pronunciar ahir.

El bombardeig més gran

Més de 100 coets van ser llançats des del Líban fins a Haifa i altres zones del nord d’Israel, i van provocar alguns ferits per metralla. Es tracta del bombardeig de coets més gran fins al moment contra aquesta principal ciutat israeliana. Al seu torn, l’Exèrcit israelià va anunciar haver matat Suheil Hussein Husseini, cap del quarter general de Hezbol·là. La seva unitat s’ocupava del pressupost del grup i de l’organització d’altres filials dins de Hezbol·là.

Els avions israelians van continuar bombardejant els barris del sud de Beirut. Al seu torn, les forces hebrees van enviar tancs al cor del camp de refugiats de Jabalia, a la Franja de Gaza, en el seu intent per buidar el nord de l’enclavament palestí de població civil.

Uns 25 palestins, inclosos cinc nens i dues dones, van morir al ser víctimes d’atacs aeris israelians al centre de Gaza, i 18 més, a la resta de l’enclavament. Un any i un dia de guerra contra Gaza han provocat la mort d’un total de 41.965 palestins.

Debat a Estrasburg

Borrell demana aprofitar la debilitat del grup xiïta

Notícies relacionades

L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va demanar ahir aprofitar aquesta ocasió de "debilitat de Hezbol·là" després dels cops assestats contra els seus comandaments per part d’Israel per "reforçar les estructures polítiques del Líban". Durant un debat a l’Eurocambra sobre l’ofensiva que lliura l’Exèrcit hebreu a l’est del país, el cap de la diplomàcia europea va assenyalar que "cal posar la classe política libanesa davant les seves responsabilitats" perquè "sense aquestes, certament, cap país té solució". Les institucions de govern del Líban es troben en un estat d’interinitat des de fa anys a causa del complicat sistema polític del país dels cedres i a la impossibilitat de les diferents parts de posar-se d’acord.

Borrell també va insistir en la necessitat d’un alto el foc i va condemnar els bombardejos d’Israel. "La història demostra que no hi ha solucions militars a conflictes que estan profundament arrelats en les estructures d’una regió com és el Pròxim Orient", va assenyalar, abans d’instar a "evitar que el Líban es converteixi en una nova Gaza". Borrell també va demanar donar un mandat "més fort" a UNIFIL, la missió de l’ONU al Líban, "per assegurar la pau a la frontera", una cosa que, segons va dir "sembla poc realista en les actuals circumstàncies".