"Casa teva serà el teu taüt"

Almenys 31.000 habitants de Florida van buscar seguretat en refugis habilitats i centenars de milers més van participar en un lent èxode per les carreteres.

"Casa teva serà el teu taüt"
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"Han de sortir, i han de sortir ara". "Si et quedes en una casa d’una planta i tenim una maror ciclònica de més de quatre metres, aquesta casa acabarà sent el teu taüt". "Aquesta tempesta no és com res que hàgim vist abans". "Pot ser la tempesta del segle". Els missatges que llançaven ahir les autoritats dels EUA davant la imminent arribada a la costa oest de Florida de l’huracà Milton en una àrea densament poblada que inclou Tampa, Sarasota i Fort Myers, no era alarmisme, sinó una veu de realisme.

En el butlletí que va emetre a les dues de la tarda hora local el Centre Nacional d’Huracans, aquest huracà que s’ha tornat monstruós sobre les aigües escalfades del golf de Mèxic s’havia reduït a categoria 4, una de les seves últimes fluctuacions després d’arribar diverses vegades a la categoria 5, però guanyava en mida. Avançava a 26 quilòmetres per hora, amb vents sostinguts de 215 quilòmetres per hora i ratxes encara més intenses.

Tot i que era impossible avançar on tocaria terra en algun moment d’ahir a la nit o primeres hores de la matinada de dijous, i s’anticipava que ho faria amb categoria 3 o 4, ja es començaven a sentir sobre el terreny els seus efectes. Les condicions empitjoraven per moments i feien presència tornados una mica més intensos que els que solen acompanyar les tempestes tropicals. Però el pitjor estava encara per arribar: els seus anticipats vents devastadors, pluges torrencials, inundacions i demolidores marors ciclòniques de fins a tres metres i més segons les previsions.

Cop rere cop

Un parell de setmanes després que colpegés la regió l’Helene, un altre huracà que es va acarnissar especialment amb Geòrgia i Carolina del Nord, el Milton ha desencadenat el pànic a Florida. Els seus enormes perills afecten especialment gairebé 7,5 milions de persones que viuen en els 15 comtats on s’ha fet una crida a l’evacuació obligatòria.

Notícies relacionades

Almenys 31.000 habitants havien respost a aquesta ordre buscant seguretat en refugis habilitats, amb capacitat per a 200.000 persones. Centenars de milers més van participar en un lent i agònic èxode per les carreteres que els allunyaven de la costa cap al sud o cap al nord, una fugida complicada per l’escassetat de combustible. Una de cada quatre gasolineres de l’estat es quedaven seques ahir segons la CNN.

Les autoritats tancaven alguns ponts i carreteres, nombrosos aeroports cessaven les seves operacions a tota la franja que recorrerà de costa a costa l’huracà abans de sortir a l’Atlàntic i es tancava la finestra d’oportunitat d’escapar-se d’una zona on els hospitals han evacuat pacients, les escoles han tancat i s’ha paralitzat pràcticament tota activitat.

Temes:

Golf