Regne Unit

Els ‘tories’ eliminen el candidat més centrista a liderar el partit

Les aliances aparten de manera inesperada Cleverly, el favorit per succeir Sunak

Els ‘tories’ eliminen el candidat més centrista a liderar el partit

NEIL HALL / EFE

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Partit Conservador britànic va eliminar ahir l’exministre de l’Interior, James Cleverly, de la carrera pel lideratge de la formació, cosa que ha suposat una galleda d’aigua freda per als membres de l’ala més moderada del partit, que veien en Cleverly el candidat més pròxim a les seves idees polítiques. Cleverly partia com a favorit per succeir Rishi Sunak després de la debacle del seu partit en les eleccions de juliol, però les aliances d’última hora i les fallades en les estratègies han donat via lliure als seus dos rivals: l’exsecretari d’Estat d’Immigració Robert Jenrick i l’exministra de Comerç Kemi Badenoch, que se sotmetran a una votació final a finals d’octubre.

Ningú esperava l’eliminació de Cleverly en aquesta ronda de votacions. En la celebrada el dia anterior –que va descartar l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Tom Tugendhat– l’exministre de l’Interior es va situar en primera posició. Molts donaven per fet que els vots obtinguts per Tugendhat, del sector moderat, acabarien en mans de Cleverly, però no ha sigut així.

Les causes d’aquest inesperat resultat són difícils d’identificar, ja que el vot és secret, però ha deixat el sector moderat sense representació i ha aplanat el camí de l’ala dura del partit.

Notícies relacionades

Malgrat els seus punts en comú, els dos candidats també han mostrat les seves diferències. Jenrick ha mantingut una posició més dura que Badenoch en matèria d’immigració i ha defensat la sortida del Regne Unit del Conveni Europeu dels Drets Humans (CEDH) per facilitar la implementació de mesures polèmiques com el pla de deportacions de sol·licitants d’asil a Ruanda.

Segons el portal Conservative Home, el 53% dels enquestats s’inclina per l’exministra de Comerç davant el seu rival, que obté el 33% dels suports. Alguns diputats desconfien de Jenrich per les seves posicions ultres.