Fenomen extrem als EUA

L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida

El potencial devastador de Milton sorprèn els meteoròlegs 

La crisi climàtica incrementa la intensitat dels ciclons, adverteixen els científics

L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida

CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Els primers pronòstics apuntaven que Milton seria una tempesta tropical com qualsevol altra. Però, de cop, alguna cosa va canviar. Entre diumenge a la nit i dilluns al matí, els models van mostrar com Milton anava agafant cada vegada més força fins a convertir-se en un ferotge huracà de categoria 4, una de les més altes per mesurar la violència d’aquest tipus de fenòmens.

La ràpida evolució d’aquest huracà, batejat com a "la tempesta del segle" pel seu potencial devastador, ha sorprès els meteoròlegs de tot el món. Sobretot perquè la seva arribada es produeix tan sols unes setmanes després del devastador pas d’un huracà Helene que va devastar centenars de localitats i va deixar almenys 200 morts. "El canvi climàtic és el que està propiciant l’arribada d’aquest tipus d’esdeveniments tan catastròfics", afirmen des de la plataforma World Weather Attribution (WWA). Milton és el cinquè huracà que arriba a les costes dels EUA en el que portem d’any. També és el més violent detectat aquesta temporada. I sobretot, segons expliquen els experts, és una mostra de fins a quin punt el canvi climàtic pot embravir aquest tipus de fenòmens.

Com més calor, més intensitat

Les anàlisis més exhaustives fetes fins ara corroboren que existeix un vincle directe entre l’avenç de la crisi climàtica i l’aparició d’huracans més violents. Fins ara, no s’ha observat un augment significatiu en el nombre d’aquests fenòmens. Però sí que s’ha demostrat que l’augment de l’escalfament global està injectant més energia tant en l’atmosfera com als mars i això, al seu torn, està provocant que els huracans siguin cada vegada més intensos.

"Una de les coses que sabem és que, en un món més càlid, els huracans tendiran a ser cada vegada més intensos", afirma Michael Wehner, climatòleg del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley, a Califòrnia, en declaracions a The Atlantic. Segons una anàlisi de WWA, antany un huracà d’aquest tipus es produïa una vegada cada 50 anys. Ara, a les costes nord-americanes s’estan registrat tempestes així d’intenses almenys una vegada cada set anys. "De continuar així, la freqüència d’aquest tipus d’esdeveniments podria augmentar entre un 15% i un 25% en els pròxims anys", apunten els experts.

Notícies relacionades

Els últims pronòstics sobre el pas de Milton calculen que podria provocar ratxes de vent de més de 300 km/h, deixar 250 litres per metre quadrat en alguns punts i desencadenar inundacions que superin els cinc metres d’altura. Si les previsions es compleixen, Milton podria ser un dels huracans més catastròfics de les últimes dècades i dels més potents mai registrats a l’Atlàntic. Fins i tot abans de tocar terra, ja hi ha qui compara el seu potencial devastador amb el d’huracans tan catastròfics com el Katrina, que el 2005 va devastar per complet ciutats com Nova Orleans, va provocar el desplaçament d’1,5 milions de persones.

Tot apunta que la crisi climàtica ha sigut la gasolina que ha omplert d’energia a Milton. En primer lloc, perquè aquest fenomen ha començat a gestar-se sobre uns mars del golf de Mèxic que fan mesos que acumula temperatures extremes. En segon lloc, perquè, degut justament a la calidesa del mar, la presència de vapor a l’atmosfera en què s’estava formant aquest huracà també era molt més alta de l’habitual i, per tant, la tempesta es va gestar amb encara més energia. I, en tercer lloc, perquè tot això ha coincidit amb un patró de vents especialment caòtics que han ajudat a formar l’estructura de l’huracà.

Temes:

Benzina Golf Calor