Presidència de torn de la UE

Orbán encén l’Eurocambra amb el seu discurs contra la immigració

El primer ministre d’Hongria culpa els estrangers de l’augment de l’homofòbia 

Von der Leyen retreu al mandatari el seu acostament a Putin

Orbán encén l’Eurocambra amb el seu discurs contra la immigració
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de diversos ajornaments, el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, va presentar ahir les prioritats de la seva presidència de torn de la Unió Europea (UE), que exerceix aquest semestre. El mandatari va topar amb una protesta d’eurodiputats de diversos blocs polítics a les portes de l’hemicicle i amb la contundent rèplica de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per les seves paraules sobre la guerra a Ucraïna i la immigració.

"La Unió Europea necessita canviar i m’agradaria convèncer-los d’això", va afirmar Orbán durant el seu discurs. Segons el seu parer, el present és el "període més greu" de la història del bloc, amb la guerra d’Ucraïna a les portes, l’escalada del conflicte al Pròxim Orient i una crisi migratòria que, va assegurar, podria fer que el sistema de lliure circulació de Schengen "s’enfonsi".

El dirigent ultranacionalista va insistir que l’arribada d’immigrants a la UE està al darrere de l’augment de fenòmens com l’homofòbia, la violència contra les dones o l’antisemitisme, i va instar a començar a processar totes les sol·licituds d’asil en centres fora de la Unió Europea i augmentar les ajudes als tercers països. La resta de solucions sobre la taula, va afegir, són "una il·lusió".

Hongria, 1956

En el torn de resposta, Von der Leyen va retreure durament a Orbán el seu suport al president rus, Vladímir Putin, en plena invasió d’Ucraïna. En un aplaudit discurs, la presidenta de la Comissió es va preguntar si els que en aquesta guerra culpen l’envaït també responsabilitzarien els hongaresos de la invasió soviètica del 1956 o els txecs i eslovacs per la repressió soviètica el 1968.

La contrarèplica d’Orbán va elevar els decibels a l’Eurocambra amb la seva acusació a la dirigent alemanya de voler organitzar una "intifada partidista". Al seu judici, la Comissió Europea s’està convertint en un organisme que "ataca els patriotes europeus".

Sobre la guerra a Ucraïna, el primer ministre hongarès va considerar que l’"estratègia de la UE" per acabar amb el conflicte és equivocada i va defensar la seva feina per assegurar la "comunicació" entre Rússia i Ucraïna. "Si no volem que Ucraïna perdi, hem de canviar d’estratègia, perquè si no ho fem ens enfonsarem encara més en la guerra", va concloure.

Notícies relacionades

Les paraules d’Orbán, el Govern del qual ha promogut lleis per limitar la llibertat de persones homosexuals i transgènere, van provocar les esbroncades del bloc progressista de l’hemicicle, que van quedar ofegats pels aplaudiments del seu grup, Patriotes per Europa, integrat, entre d’altres, per Vox o el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen.

Al final del seu discurs, eurodiputats de L’Esquerra van cantar l’himne antifeixista italià Bella Ciao, fins que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, els va demanar que paressin advertint-los que l’hemicicle "no és Eurovisió" i fent una breu referència a la sèrie espanyola La casa de papel.

Temes:

Govern Vox