Crisi diplomàtica

El Parlament de Veneçuela exhorta Espanya a abolir la monarquia

El Parlament  de Veneçuela exhorta Espanya a abolir la monarquia

EFE

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Assemblea Nacional de Veneçuela (AN), controlada pel madurisme, va tornar a sol·licitar per segona vegada a Nicolás Maduro que revisi "en un temps peremptori" la ruptura de relacions diplomàtiques i comercials amb Espanya a causa d’una "grollera intervenció sobre la institucionalitat" d’aquest país. Al seu torn, va aprovar dimarts un acord polític en el qual exhorta el Govern de Pedro Sánchez a abolir la monarquia, al considerar-la una "expressió de la ultradreta".

El primer vicepresident de la legislatura, Pedro Infante (PSUV), va ser aquesta vegada l’encarregat de presentar les propostes. "El Govern d’Espanya refugia delinqüents veneçolans que atempten contra la pau del poble", va dir, sobre la presència especialment a Madrid dels opositors Leopoldo López, Lorent Saleh, Luisa Ortega Díaz, Enzo Franchini i Dinorah Figuera, entre d’altres. Espanya, va afegir el madurista, "és bressol del feixisme". Segons Infante, Veneçuela "ja no és una capitania general" perquè "fa temps vam expulsar totes les formes de colònia de totes aquestes terres".

Va ser el president de l’AN, Jorge Rodríguez, qui primer a títol personal va suggerir la possibilitat d’una ruptura de les relacions bilaterals quan Espanya es va negar a reconèixer el triomf a les urnes de Maduro i després va acollir en qualitat d’asilat polític Edmundo González Urrutia, el candidat opositor que ha reivindicat la seva victòria a les urnes el 28 de juliol passat.

Notícies relacionades

El president es fa l’orni

L’AN va tornar a demanar a Maduro que fes efectiu aquest suggeriment, però el palau de Miraflores fins al moment ha mirat cap a un altre costat, més enllà de les últimes declaracions del president i el ministre de l’Interior, Diosdado Cabello, sobre la participació de dos suposats integrants del Centre Nacional d’Interligencia (CNI) en una conjura contra el mandatari.