Fenomen extrem als EUA

Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari

El cicló causa almenys 10 morts i deixa 3,3 milions de persones sense electricitat

Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El pitjor del Milton va arribar dimecres a la nit a la costa oest de Florida com un huracà de categoria 3 abans de recórrer l’estat i sortir per la costa est cap a l’Atlàntic debilitat fins a la categoria 1. Al seu darrere ha deixat una reguera de destrucció en un estat ja colpejat fa dues setmanes per un altre huracà, l’Helene. També, almenys 10 morts, cinc dels quals morts pel cop de dos dels tornados inusualment nombrosos i potents que van precedir l’arribada a terra de l’huracà, i que van sacsejar zones com el comtat de St. Lucie, a més de 200 quilòmetres de distància de Siesta Key, l’illa barrera davant Sarasota on primer va tocar terra.

Illes com aquesta patien les pitjors inundacions, tot i que de costa a costa es repetia l’escenari: els rius arribaven a nivells històrics i les pluges torrencials portaven a mantenir l’alerta màxima.

Es comprovaven també altres moltes destrosses i s’emprenia el lent camí de la recuperació, que arrencava amb rescats i amb intents de tornar el subministrament elèctric als 3,3 milions de persones que l’han perdut o amb la valoració de danys als aeroports per veure quan podran reobrir.

Alleujament

Ahir, en qualsevol cas, el que dominava era certa sensació d’alleujament. Les marors ciclòniques van ser menors del que s’havia anticipat, especialment en l’àrea densament poblada de la badia de Tampa, una ciutat que de fet va viure el fenomen d’una maror ciclònica inversa. I el sentir que s’ha esquivat el que podia haver sigut una devastació molt més gran davant un huracà que el president Joe Biden i d’altres havien advertit que podia ser "la tempesta del segle" el resumia el governador Ron DeSantis en la seva primera roda de premsa del dia. "Hem de donar gràcies perquè no ha sigut el pitjor escenari", deia ahir.

Notícies relacionades

Era el mateix missatge que llançava Deanne Criswell, la directora de l’Agència Federal de Gestió d’Emergències (FEMA per les seves sigles en anglès). "El que és segur és que hem evitat el pitjor escenari que vam planificar, però que Florida es preparés per al pitjor va assegurar que estar llestos per respondre als impactes, i els més grans són els tornados", deia en unes declaracions a la CNN.

La gran quantitat de tornados i la seva intensitat han sigut un dels pitjors llegats del Milton i una de les sorpreses més grans. Dimecres hi va haver alerta sobre 119 de potencials, un rècord a l’estat, i almenys 38 es van transformar en realitat segons les primeres anàlisis del Centre de Predicció de Tempestes.

Temes:

Joe Biden