Un huracà de mentides i desinformació

Trump propaga teories conspiradores sobre la resposta de l’Administració davant emergències, mentre Harris i el governador de Florida s’acusen mútuament de «maniobres polítiques».

Un huracà de mentides i desinformació

God Bless The USA Bible

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A la mort, destrucció i profunds problemes que estan provocant els huracans que colpegen els Estats Units s’hi ha sumat un altre element amb greus conseqüències: la politització. A menys d’un mes de les eleccions del 5 de novembre, tant l’Helene, que va assolar sis estats i va deixar almenys 230 morts i zones devastades, com el Milton, que va creuar Florida amb una força no vista en un segle, es veuen embolicats en aquesta perillosa tempesta, una en què Donald Trump i els republicans estan impulsant un tsunami de notícies falses i desinformació.

La tensió política s’ha fet evident en les últimes hores, així que el Milton i l’Helene colpejaven Florida. El governador de l’estat, el republicà Ron DeSantis, i la vicepresidenta i candidata demòcrata, Kamala Harris, s’han acusat mútuament d’estar realitzant "maniobres polítiques" amb els huracans.

DeSantis ha parlat diverses vegades amb el president Joe Biden (a qui no va acompanyar la setmana passada durant una visita del demòcrata a l’estat després del cop de l’Helene), però no va agafar trucades de Harris, que va viatjar a Geòrgia i Carolina del Nord. DeSantis va dir que la candidata "no té cap paper en això". "Ha sigut vicepresidenta tres anys i mig, jo he lidiat amb diverses tempestes sota aquesta Administració i ella mai ha contribuït a cap d’aquests esforços", va dir.

Harris, per la seva banda, va qualificar el governador d’"irresponsable i egoista" i va denunciar particularment Trump i la seva propagació de desinformació. "És el súmmum de la irresponsabilitat i, francament, de la insensibilitat", va declarar dimarts en una entrevista.

Notícies relacionades

L’expresident i candidat republicà ha anat molt més enllà de crítiques merament polítiques com titllar la resposta de l’Administració als huracans d’"increïblement feble". Trump ja ha mentit per acusar Harris i el president Biden d’haver desviat a "immigrants il·legals" mil milions de dòlars del pressupost de la FEMA, l’agència federal de gestió d’emergències, que s’ha vist forçada a negar en repetides ocasions aquest punt.

Trump, que durant el seu mandat va acumular un historial provat de polititzar la resposta d’emergències i de propagar desinformació, atia a més altres teories conspiradores com que les autoritats a Carolina del Nord, un dels set estats decisius per al novembre i el més afectat per l’Helene, estan retenint ajudes per a les zones que tradicionalment voten republicà.