El conflicte del Pròxim Orient

Israel torna a bombardejar Beirut i ataca el quarter general de l’ONU al Líban

L’Exèrcit hebreu mata almenys 22 persones en una acció dirigida contra un dirigent de Hezbol·là 

Dos cascos blaus, ferits pels trets d’un tanc contra una torre d’observació

Israel torna a bombardejar Beirut i ataca el quarter general de l’ONU al Líban
5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Els atacs d’Israel al Líban van pujar ahir un esglaó més en l’escalada de tensió. En menys de 24 hores, l’Exèrcit hebreu va atacar el quarter general de la missió de pau de l’ONU (FINUL) al sud del país i va bombardejar el centre de la capital, Beirut, sense abandonar l’ofensiva a la Franja de Gaza. Com a conseqüència van morir desenes de persones.

En l’atac més mortífer de la jornada, a la nit, dos bombardejos al centre de Beirut van tornar a sacsejar la ciutat. Lluny dels suburbis del sud, calcinats després de setmanes de continus bombardejos, la relativa pau d’un barri mixt al cor de la capital libanesa es va trencar amb un violent terrabastall. La població beirutí va sentir el xiulet d’un avió creuant molt baix el cel i, de sobte, una gran explosió. Després, una altra. Almenys 22 persones van morir i 117 van resultar ferides, segons fonts del Ministeri de Sanitat del Líban. L’objectiu aparent de l’atac aeri era un alt càrrec de Hezbol·là, la milícia xiïta enfrontada amb Israel des de l’inici de la guerra de Gaza, però els seus mitjans afins van afirmar que hauria sobreviscut. Es tracta del tercer atac que pateix la capital fora del meridional Dahieh, on Hezbol·là compta amb molta presència i control.

Dos edificis col·lapsats

Els avions israelians van bombardejar de manera pràcticament simultània dos edificis als barris de Ras al-Nabaa i Noweiri, al cor de Beirut. Tots dos eren blocs residencials en barris amb àmplia presència de població civil i en els quals Hezbol·là no té control. Un dels edificis va col·lapsar i va atrapar sota la runa desenes de persones. Els equips de rescat van començar a buscar cadàvers i supervivents entre les ruïnes amb torxes. L’objectiu de l’atac era Wafiq Safa, el principal intermediari de Hezbol·là amb els governs i les agències occidentals al Líban. Ell podria ser un actor clau en qualsevol possible negociació d’alto el foc. Per tant, amb el seu intent d’assassinat, Israel envia un clar missatge a un Líban, que sucumbeix sota les bombes mentre la via diplomàtica és incapaç d’avançar.

A més, l’atac es va produir hores després que l’Exèrcit israelià matés cinc treballadors de la defensa civil libanesa al sud del Líban que dormien a l’interior d’una església. Les seves morts deliberades demostren la intenció d’Israel de fer malbé infraestructures clau per a les operacions de rescat i salvament. Al cap d’unes hores, Israel va atacar tropes de les Nacions Unides i la seu central de la missió de pau de l’organització.

En aquest cas, les autoritats militars hebrees no van enviar cap avís a la població civil perquè evacués els edificis bombardejats, com sol fer minuts abans dels atacs contra Dahieh. Els suburbis del sud de Beirut ja són un barri fantasma, però a la zona atacada ahir a la nit hi havia molta gent pel carrer i a l’interior de les seves llars.

Fins i tot, al costat de l’edifici col·lapsat hi ha una escola que acull desenes dels libanesos desplaçats del sud i de l’est del Líban i també de Dahieh. El barri no havia sigut atacat anteriorment per Israel. Israel no es va pronunciar sobre els bombardejos, però el seu Exèrcit va emetre una nova advertència d’evacuació ahir a la nit per als suburbis del sud, inclosos edificis específics. Després de l’agressió, desenes de persones a la zona atacada presentaven símptomes respiratoris greus, una condició que elevava la sospita que els míssils israelians podrien contenir material tòxic. A mesura que es van coneixent les identitats de les víctimes de l’atac israelià, es descobreix que famílies senceres, amb nens inclosos, haurien perdut la vida a les seves cases.

Quant a l’atac contra les tropes de la missió de pau de les Nacions Unides, es va produir dies després que Israel demanés a la FINUL que es retirés del sud del país i que l’organització s’hi negués. "El quarter general de la FINUL a Naqoura i les posicions pròximes han sigut atacats repetidament", van denunciar en un comunicat, en el qual informaven que dos soldats havien resultat ferits.

Trets "deliberats"

"Aquest matí, dos soldats de manteniment de la pau han resultat ferits quan un tanc Merkava de las Forces de Defensa d’Israel (FDI) va disparar la seva arma contra una torre d’observació al quarter general de la FINUL a Naqoura, que va impactar directament i la va derribar", van afirmar les tropes de l’ONU. "Afortunadament, aquesta vegada les ferides no són greus, però encara es troben hospitalitzats", van afegir. Al seu torn, van dir que les tropes israelianes van disparar "deliberadament" contra algunes de les posicions dels cascos blaus a la frontera. "Qualsevol atac deliberat contra les forces de pau constitueix una greu violació del dret internacional humanitari", van recordar.

El Govern espanyol, que disposa d’uns 650 soldats desplegats al Líban, va condemnar "taxativament" els atacs israelians i va recordar que atacar tropes per al manteniment de la pau suposa una "gravíssima violació" del dret internacional, segons un comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers. "Israel té l’obligació de protegir les forces de manteniment de la pau de les Nacions Unides; els soldats espanyols es troben bé", va confirmar el ministre José Manuel Albares a la xarxa X. Altres països d’entre els 47 que aporten el contingent total de 10.000 efectius a aquesta missió, com Itàlia, van titllar l’incident d’"intolerable".

Ofensiva a Gaza

Notícies relacionades

Per sisè dia consecutiu, les forces israelianes van continuar el seu setge al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja de Gaza. Almenys tres persones van morir, entre les quals hi ha un dels pocs periodistes que queden.

Al seu torn, els gazians de la central Deir al-Balah van patir el bombardeig d’una escola que servia com a refugi. Almenys 28 palestins van morir i 54 van resultar ferits mentre rebien tractament a l’hospital d’Al-Aqsa. L’Exèrcit israelià no va avisar al refugi sobre l’atac, la intensitat del qual va provocar el desmembrament dels cossos de dones i de nens, que va dificultar la seva identificació.