El conflicte del Pròxim Orient

Moratinos: "Estem al límit d’una veritable tercera guerra mundial"

L’alt representant de l’ONU per a l’Aliança de Civilitzacions planteja una coalició amb els EUA, la Xina, Rússia i el Brasil per aconseguir l’alto el foc a Gaza

Moratinos: "Estem al límit d’una veritable tercera guerra mundial"
2
Es llegeix en minuts
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Directe i sense embuts, amb la cruesa que li dona el coneixement del conflicte del Pròxim Orient després d’anys dedicant els seus esforços per posar-hi fi, i amb el bagatge dels seus 40 anys en el món diplomàtic, l’alt representant de les Nacions Unides per a l’Aliança de Civilitzacions, Miguel Ángel Moratinos va fer ahir una seriosa advertència: el món es troba "al límit d’una veritable tercera guerra mundial" a causa de l’escalada que s’està vivint actualment a la regió.

"No ens adonem del que suposa la concatenació dels incidents", va explicar Moratinos durant un esmorzar informatiu organitzat pel Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB). L’exministre d’Exteriors entre 2004 i 2010 va recordar que després de l’"atac terrorista bàrbar de Hamàs, salvatge, inacceptable i injustificable", Israel va iniciar una guerra contra el grup islamista que ha arrasat la Franja de Gaza, ha intensificat les seves incursions a Cisjordània, ha emprès una ofensiva contra Hezbol·là al Líban i el probable següent pas serà un atac contra l’Iran.

"Si això segueix endavant, hi haurà noves aliances" entre països que podrien entrar també en guerra, va afegir abans de recordar que aviat es reunirà el grup dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) a Moscou. "No dic que hagi de passar, però transmeto aquest missatge per primera vegada en la meva carrera política perquè veig que pot ser possible", va remarcar.

Les paraules de Moratinos, que va ser un dels impulsors de la històrica Conferència de Madrid de 1991 que va permetre les primeres negociacions directes entre Israel i els seus veïns àrabs, no busquen provocar alarmisme, sinó més aviat moure cap a una solució davant l’absència d’un final clar del conflicte. "Hem de prendre decisions ara, no podem esperar a demà. Cal aturar les guerres avui, perquè les estratègies militars porten sempre a escenaris mai buscats ni desitjats. Aquest missatge el comunico amb el compromís que podem evitar-ho si tots posem una mica de la nostra part", va recalcar.

Notícies relacionades

Reconèixer Palestina

En el capítol de les solucions, Moratinos considera que totes impliquen el reconeixement de l’Estat palestí, i aquesta ha de ser la primera pedra per pavimentar el camí cap a la pau, no la cirereta. "El primer pas, l’urgent i necessari ara és el reconeixement, per això estic d’acord amb el que ha fet el Govern espanyol, que ha pres amb valentia aquesta decisió", va destacar abans d’insistir que aquesta fórmula, que hauria d’anar acompanyada d’un canvi en els lideratges, "reforça la pau i garanteix un futur per a la regió". "Si no hi ha dos estats, el perill serà per a Israel". Igualment, Moratinos va insistir que el final del conflicte al Pròxim Orient no arribarà per la via militar, sinó de la mà de la política i la diplomàcia. Sobre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va criticar el seu discurs davant l’Assemblea General de l’ONU, en el qual va afirmar que hi ha dos mons, el de la civilització i el de la barbàrie. "Aquesta no és una guerra de civilitzacions. Aquí no es tracta de veure qui és més civilitzat, sinó de buscar la pau i la reconciliació", va dir. I als palestins els insta a decidir de manera democràtica el seu futur, en el qual Hamàs no hauria de tenir cabuda.