Invasió russa

Zelenski inicia una gira europea per reforçar el suport militar a Ucraïna

Zelenski inicia una gira europea per reforçar  el suport militar  a Ucraïna

TOLGA AKMEN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va iniciar ahir una gira per les principals capitals europees amb l’objectiu d’obrir pas a una solució al conflicte amb Rússia. La primera parada va ser a Londres, on el líder ucraïnès va mantenir una trobada amb el primer ministre britànic, Keir Starmer, i amb el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte. Zelenski vol afegir pressió als seus socis per reforçar el suport militar a Ucraïna, especialment respecte a l’ús de míssils de llarg abast, i traçar el camí cap al que ha batejat com el "pla per a la victòria".

El president ucraïnès tenia previst presentar el seu pla en la reunió programada inicialment per a aquest dissabte amb els líders dels Estats Units, el Regne Unit, França i Alemanya. Una reunió que havia de tenir lloc a la base militar nord-americana en sòl alemany de Ramstein i que ha sigut suspesa per l’arribada de l’huracà Milton a les costes de Florida, que ha obligat el president nord-americà, Joe Biden, a quedar-se al país.

Notícies relacionades

"Qualsevol líder en circumstàncies similars s’hauria quedat al seu país. Però el format de Ramstein és particularment important, per la qual cosa entenem que es pot preparar un nou calendari en un futur pròxim", va assegurar Zelenski poques hores abans d’iniciar la gira. No està clar, no obstant, si la reunió podrà portar-se a terme abans de les eleccions als Estats Units, previstes per al pròxim 5 de novembre.

A l’espera de poder reprogramar la trobada, el líder ucraïnès va visitar també ahir París i Roma i es desplaçarà avui a Berlín per continuar pressionant els seus aliats en un moment crític per al conflicte a Ucraïna. Starmer va reiterar ahir el seu "ferri suport" al país davant l’agressió russa, tot i que per ara ha evitat comprometre’s a permetre que utilitzin els míssils britànics de llarg abast.