Missatge a les potències internacionals
El Nobel de la pau premia la tasca dels supervivents de les bombes atòmiques
El comitè noruec atorga el guardó a l’organització japonesa Nihon Hidankyo en un avís contra les actuals amenaces d’atacs nuclears
Les associacions de víctimes i familiars, anomenades en japonès ‘hibakusha’, van crear la confederació el 1956
En un moment de màxima tensió bèl·lica al món, amb amenaces creuades d’atacs nuclears per part de grans potències, l’organització japonesa Nihon Hidankyo va ser guardonada ahir amb el premi Nobel de la pau 2024. Com si es tractés d’un avís als navegants, el comitè noruec reconeix a aquest moviment de supervivents de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, també conegut com a hibakusha, els seus esforços per aconseguir un món lliure d’armes nuclears i per demostrar amb els seus testimonis que no s’han de tornar a utilitzar mai més.
"En aquest moment de la història de la humanitat, convé recordar què són les armes nuclears: les armes més destructives que el món ha vist mai", va argumentar Joergen Watne Frydnes, president del Comitè Nobel, per afegir: "Les potències nuclears estan modernitzant i millorant els arsenals; nous països semblen estar preparant-se per adquirir-les, i s’amenaça d’utilitzar-les en guerres contínues". "Les armes nuclears actuals tenen un poder destructiu molt més gran, poden matar milions de persones, tindrien un impacte catastròfic en el clima i podrien destruir la nostra civilització", va sentenciar.
Un exemple d’amenaces constants és el que protagonitza cíclicament el president de Rússia, Vladímir Putin, que, en el marc de la guerra contra Ucraïna i els seus aliats occidentals, no té escrúpols a l’hora de brandir la carta de l’amenaça nuclear.
La reacció de l’organització va venir de la mà del seu copresident, Toshiyuki Mimaki. "El reconeixement és una gran força per apel·lar al món que es pot aconseguir l’abolició de les armes nuclears i la pau eterna", ha dit en una conferència de premsa a Hiroshima, lloc del bombardeig atòmic del 6 d’agost del 1945, per afegir: "Les armes nuclears han de ser abolides absolutament".
El naixement del moviment guardonat es remunta a la Segona Guerra Mundial, quan les dues ciutats japoneses mundialment famoses des d’aleshores van ser bombardejades amb bombes nuclears pels Estats Units. La catàstrofe va ser de tanta envergadura que des d’aleshores el grup no ha deixat d’estigmatitzar moralment l’ús d’aquest tipus d’armament fins al punt d’aconseguir una norma internacional coneguda com "el tabú nuclear". De fet, el comitè destaca el "fet encoratjador" que en gairebé 80 anys no s’hagi utilitzat aquest tipus d’armament.
Aquests testimonis històrics –posa èmfasi el comitè– han compartit amb el món les greus conseqüències personals de la seva experiència per evitar un escenari similar. "Els hibakusha ens ajuden a descriure el que no es pot descriure, a pensar el que no es pot pensar i a comprendre d’alguna manera l’incomprensible dolor i patiment que causen les armes nuclears", diu l’argumentari del Comitè el Nobel.
80 anys d’Hiroshima i Nagasaki
Notícies relacionadesL’any que ve es compliran 80 anys de les dues bombes atòmiques nord-americanes que van matar uns 120.000 habitants d’Hiroshima i Nagasaki. Un nombre similar va morir per cremades i lesions causades per la radiació en els mesos i anys següents. El destí dels supervivents va ser ocultat i desatès durant molt temps, fins que, el 1956, les associacions locals de hibakusha, juntament amb les víctimes de les proves d’armes nuclears al Pacífic, van formar la Confederació Japonesa d’Organitzacions d’Afectats per les Bombes A i H. El nom es va escurçar en japonès a Nihon Hidankyo. És l’organització de hibakusha més influent del Japó.
L’organització Peace Research Institute va afirmar en un comunicat:"El premi ens recorda el devastador cost humà de les armes nuclears. En una era en què estan sorgint sistemes d’armament automatitzats i una guerra impulsada per la intel·ligència artificial, la seva crida al desarmament no és només històrica: és un missatge crucial per al nostre futur".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034