Estava malalt

Alex Salmond, ex primer ministre d’Escòcia, mor als 69 anys

Alex Salmond, ex primer ministre d’Escòcia, mor als 69 anys
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ex primer ministre escocès, Alex Salmond, va morir ahir als 69 anys. La cadena pública BBC va informar que va morir després de caure malalt a Macedònia del Nord. Salmond era una figura política molt coneguda al Regne Unit i identificada amb la causa de la independència escocesa, que va defensar des de la seva joventut. Va ser elegit líder del SNP el 1990 i va reposicionar el partit com a socialdemòcrata i proeuropeu.

El va portar fins a les seves cotes més altes de popularitat quan va guanyar per minoria les eleccions del 2007 a Escòcia i es va imposar amb majoria en les del 2011 en un sistema dissenyat perquè ningú pogués governar en solitari.

Fracàs independentista

Notícies relacionades

Salmond, que va ser el ministre principal d’Escòcia entre el 2007 i el 2014, va ser l’artífex del referèndum d’independència fallit del 2014. Després d’aquest fracàs, va renunciar com a ministre principal i líder del partit i va cedir el testimoni a Nicola Sturgeon.

El polític, que va ser diputat tant al Parlament escocès com en el de Londres, va dimitir del Partit Nacional Escocès (SNP) el 2018 al mig de tensions internes i el 2021 va fundar el partit proindependència Alba, que té un diputat en el legislatiu regional, dominat pel SNP. "Emparat per la llei o no, l’important és que un referèndum sigui pactat", solia dir Salmond.