Conflicte al Pròxim Orient
Israel augmenta la pressió militar al Líban sense parlar d’alto el foc
Netanyahu dona a la població libanesa dues opcions, morir sota el foc israelià o bé en un foc creuat amb Hezbol·là
De sobte, el Líban es troba sumit en una guerra que ningú esperava. Tot i que ja fa gairebé tres setmanes que Israel va intensificar els atacs aeris contra el país dels cedres, a molts encara els costa assumir que la realitat bèl·lica arriba a cada racó del territori libanès. Més d’1,2 milions de desplaçats lamenten l’absència de llocs segurs on refugiar-se. Aquesta carència ja ha provocat la mort de gairebé 1.500 persones.
Però, entre les carències, destaca la d’un diàleg obert, continuat i compromès per arribar a un alto el foc. Ja ningú parla de la proposta de 21 dies de treva llançada pels Estats Units a finals de setembre. El seu aliat, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en canvi, s’acomoda al seu seient llançant amenaces i projectils contra la població libanesa.
"Cristians, drusos, musulmans, sunnites i xiïtes, tots vostès estan patint a causa de la inútil guerra de Hezbol·là a Israel", va dir Netanyahu aquesta setmana en una crida al divers poble libanès en un vídeo publicat a les xarxes socials.
Intenció de dividir
"Vostès tenen l’oportunitat de salvar el Líban abans que caigui en l’abisme d’una llarga guerra que portarà destrucció i patiment similar al que veiem a Gaza", va concloure. Les opcions que el primer ministre israelià donava als libanesos eren dues: morir sota foc israelià o morir sota el foc creuat amb Hezbol·là. Conscient de les tensions presents entre la societat libanesa, Netanyahu es proposa trencar-la encara més.
Al llarg d’aquest any de conflicte, que, fins fa unes setmanes, al Líban es reduïa als enfrontaments transfronterers diaris, han sorgit veus crítiques amb les accions de Hezbol·là. Part del poble libanès considerava que estava sent portat a una guerra que no havia triat. Però ara amb una cinquena part de la població desplaçada, i atacs al llarg i ample del territori, aquestes veus s’han fet més fortes.
"Si Netanyahu es dirigeix al poble libanès ordenant-li que es posi dret i recuperi el país de les mans de Hezbol·là o caurà en la guerra, molts libanesos interpreten que, o bé obliguen Hezbol·là a retirar-se o Israel continuarà bombardejant el seu país", diu David Wood, analista sènior del Líban de l’International Crisis Group, a EL PERIÓDICO.
Hezbol·là, més flexible
"El fet que Hezbol·là hagi rebut molts cops greus en les últimes setmanes no significa que no hagi deixat de ser una força de combat", aclareix. "Si altres grups libanesos se li enfrontessin, hi ha moltes possibilitats que Hezbol·là i els seus partidaris responguessin amb violència", reconeix Wood.
Després de negar-se durant mesos a aturar els atacs contra Israel llevat que hi hagués un alto el foc a Gaza, Hezbol·là ha començat a mostrar signes de flexibilitat per primera vegada després dels atacs inicials dels busques i els walkie talkies. Durant un discurs pronunciat dimarts, el líder adjunt de Hezbol·là, Naim Qassem, va dir que el grup donava suport a un alto el foc al Líban sense esmentar una treva a Gaza com a requisit previ i sense relacionar clarament els dos fronts com havia fet fins ara.
A més, el ministre libanès d’Afers Exteriors, Abdallah Bou Habib, va revelar fa uns dies que, hores abans del seu assassinat, Hassan Nasrallah havia acceptat un alto el foc temporal sol·licitat pel president nord-americà, Joe Biden, el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i altres aliats durant l’Assemblea General de l’ONU del mes passat. Ara, Nasrala ja no hi és, igual que gran part de la cúpula de Hezbol·là. Tampoc és aquest compromís global perquè les bombes deixin de caure sobre el Líban.
"Està clar que des de la proposta d’alto el foc de 21 dies, que Israel va rebutjar, els Estats Units van passar de donar-li suport a recolzar la invasió terrestre" del Líban per part de l’Exèrcit israelià, afirma Wood. "És evident que s’ha produït un canvi en què Washington recolza obertament l’expansió de l’operació militar d’Israel, abandonant la via diplomàtica com la millor manera de resoldre el conflicte," afegeix.
Israel, per la seva banda, tampoc sembla tenir gens d’interès a tornar a la taula de negociacions. "La seva lògica és que han aconseguit tals avenços militars que poden exigir més que aplicar la resolució 1701" del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que inclou el desarmament de grups armats com Hezbol·là al sud del Líban, diu Wood.
Reviure el passat
Notícies relacionadesAquesta setmana la mateixa Administració Biden va confirmar a la CNN a través dels funcionaris que no està mirant activament de reviure l’acord i s’ha resignat a intentar donar forma i limitar les operacions israelianes al Líban i contra l’Iran en lloc d’aturar les hostilitats.
"Ara està molt clar que, almenys fins al gener, no podem confiar que els EUA exerceixin una pressió seriosa sobre Israel perquè desescalin les posicions al Líban o Gaza; no ho han fet en un any i tampoc ho faran ara", afirma Wood.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme
- El Govern detecta greus errors de gestió de la Generalitat Valenciana
- La connexió per tren amb Madrid i BCN, suspesa
- La tràgica DANA deixa 95 morts i desenes de desapareguts
- La DANA se’n va cap a Extremadura i l’oest d’Andalusia
- El temporal descarrega amb força a l’Ebre i desboca el cabal del Llobregat