Els escàndols marquen els 100 dies del Govern de Starmer
El líder laborista amb prou feines ha pogut fixar el rumb per aconseguir el "canvi" i la "reconstrucció" promesos en campanya
El ‘premier’ Keir Starner entra a Downing Street. | HANNAH MCKAY / REUTERS
Quan Keir Starmer va guanyar les eleccions generals al Regne Unit el 4 de juliol, ja sabia que els seus primers mesos en el càrrec no serien precisament fàcils. Però segurament ni ell mateix esperava trobar-se en la situació en la qual es troba 100 dies després: un període marcat pels escàndols i les divisions internes i en el qual amb prou feines ha aconseguit fixar el rumb per aconseguir el "canvi" i la "reconstrucció" que va prometre durant la llarga campanya electoral.
Els índexs d’aprovació del primer ministre han caigut en picat i les previsions per als pròxims mesos no són gaire esperançadores, ja que aviat arribarà un pressupost que inclourà pujades d’impostos i algunes retallades de la despesa pública.
El Partit Laborista va obtenir una còmoda majoria absoluta en les passades eleccions amb 412 representants en la Cambra dels Comuns, només set menys que els que va aconseguir Tony Blair en la seva històrica victòria de 1997. Però, a diferència del carismàtic ex primer ministre, l’àmplia victòria de Starmer es devia més a la gestió desastrosa dels governs del Partit Conservador durant 14 anys que no pas a les seves pròpies capacitats per injectar esperança i il·lusió entre els votants.
Blair va aconseguir més del 43% dels vots fa gairebé dues dècades, davant el 33% que ha obtingut l’actual premier. Una mostra de la falta de confiança de l’electorat i del poc crèdit amb què ha comptat des del primer dia.
Batalles internes
Notícies relacionadesEl primer ministre ha perdut el control de la narrativa en les últimes setmanes. Els escassos èxits que ha aconseguit en poc més de tres mesos –entre aquests, els acords per posar fi a les vagues de metges residents i de maquinistes–, s’han vist desdibuixats per uns escàndols que han ocupat les portades de la premsa britànica diversos dies.
A les polèmiques donacions rebudes com a líder de l’oposició i com a primer ministre, entre elles 19.000 euros en roba i 14.000 euros en entrades per a partits de futbol, s’ha sumat la sortida precipitada de la seva cap de Gabinete, Sue Gray, a principis d’aquest mes. Una sortida que ha evidenciat les tensions i les rivalitats internes.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça