El conflicte del Pròxim Orient

Israel bombardeja Gaza i el Líban després de l’atac de Hezbol·là a una base militar

L’Exèrcit respon a la mort de quatre soldats amb atacs a una escola que acollia refugiats, un hospital i un centre de distribució d’aliments 

Almenys 22 persones van morir

Netanyahu examina un pla per bloquejar l’ajuda humanitària a la Franja i matar de gana Hamàs

Desolación en Deir al-Balah, zona en el centro de la Franja de Gaza.

Desolación en Deir al-Balah, zona en el centro de la Franja de Gaza. / AFP / Eyad Baba

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Enmig dels crits desesperats davant un foc que avança amenaçador, n’hi ha un que supera els altres. És el d’una persona –un home, sembla– que està sent calcinat en directe. Encara conserva al braç el final d’un tub intravenós que continua connectat a ell. Les esgarrifoses imatges mostren, segons els supervivents, "una de les pitjors nits des que va començar la guerra a la Franja de Gaza". A l’hospital dels Màrtirs d’Al-Aqsa de Deir al-Balah, al centre de l’enclavament palestí, un campament de tendes de campanya que acollia palestins desplaçats va quedar ahir reduït a cendres després de l’incendi provocat per l’impacte d’un míssil israelià. Quatre persones van morir, però dotzenes continuaven ferides amb greus cremades en el setè atac contra aquest emplaçament en menys d’un any.

Una altra desena de persones van perdre la vida al camp de refugiats de Jabalia per foc d’artilleria israeliana mentre feien cua en un punt de distribució de menjar. Aquest atac, denunciat per l’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA), se suma al setge continuat que estan patint els 400.000 palestins atrapats al nord de Gaza des de fa dies.

També, almenys unes 22 persones van morir i 120 van resultar ferides en el bombardeig de l’Exèrcit israelià contra una escola que allotjava persones desplaçades al cèntric campament de refugiats de Nuseirat. "Amb aquesta massacre, el nombre de centres d’acollida i desplaçats bombardejats ascendeix a 191", va denunciar l’oficina de mitjans del Govern de Gaza en un comunicat, i va apuntar que l’escola "era en una zona que l’ocupació no va classificar com a zona de combat". A més, vuit palestins van perdre la vida en un atac aeri israelià contra la ciutat de Gaza.

La letal jornada no es va limitar als confins de la Franja. A Israel, quatre soldats van perdre la vida diumenge a la nit a causa de l’atac d’un dron llançat per Hezbol·là des del Líban sobre una base d’entrenament al centre d’Israel. D’altra banda, 58 soldats més, 40 dels quals continuen hospitalitzats, van resultar ferits en l’atac a Binyamina mentre sopaven. Aquesta agressió va prendre l’Exèrcit israelià per sorpresa ja que no es van activar les sirenes per alertar de la presència del dron, ni va ser interceptat. Al reivindicar l’atac, Hezbol·là va celebrar la seva capacitat per desconcertar les defenses aèries israelianes.

Atac aeri

Al seu torn, la violència israeliana ha anat més enllà del que és habitual al país dels cedres. Un atac aeri va impactar ahir contra un edifici residencial que estava acollint persones desplaçades a la localitat cristiana d’Aitou, a 15 quilòmetres de la ciutat de Trípoli i a 165 de la frontera, i van morir almenys 21 persones. Entre elles, hi ha dones i criatures. Es tracta del primer atac d’Israel a aquesta zona de majoria cristiana del nord del Líban. Durant el dia, l’Exèrcit israelià també va demanar l’evacuació de 25 pobles al sud del país com a part de la seva guerra oberta contra el Líban. Almenys 1.700 persones han mort en les últimes setmanes després de la intensificació de la campanya de bombardejos de l’Exèrcit israelià.

Per la seva banda, la ràdio de l’Exèrcit israelià va anunciar que Hezbol·là va llançar míssils balístics cap a l’àrea de Tel-Aviv, fet que va provocar que sonessin les sirenes a 182 ciutats i pobles al centre i nord d’Israel. Més de dos milions d’israelians van córrer als refugis antiaeris. La milícia libanesa va al·legar que la "gran salva de coets" llançada va ser "en defensa del Líban" i en resposta als atacs israelians contra "ciutats, pobles i civils" libanesos.

Notícies relacionades

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va deixar clar en una visita a Binyamina que continuaran "atacant Hezbol·là sense pietat a tot arreu del Líban, també a Beirut", després que informes dels mitjans hebreus indiquessin que havia ordenat a les seves tropes que s’abstinguessin d’atacar la capital libanesa a instàncies de Washington.

Les Nacions Unides van denunciar diumenge que més de 50.000 persones han abandonat la zona de Jabalia, però que moltes d’altres continuen atrapades a casa seva enmig dels creixents bombardejos i els combats sobre el terreny. A més, també van lamentar que des de l’1 d’octubre el Programa Mundial d’Aliments no ha pogut entrar menjar al nord de l’enclavament palestí. Netanyahu està examinant un pla per bloquejar l’ajuda humanitària al nord de Gaza i matar de gana Hamàs. Un pla proposat al primer ministre i al Parlament israelià per un grup de generals retirats que, si s’implementa, podria deixar sense menjar ni aigua a centenars de milers de palestins que no volen o no poden abandonar casa seva.