Ingerència russa a l’Amèrica Llatina

El Kremlin intenta arrossegar Mèxic a un conflicte amb els EUA

Documents desclassificats revelen que Rússia busca exacerbar els greuges bilaterals i reactivar reclamacions territorials

Moscou considera que un conflicte entre els dos països milloraria les opcions electorals de Trump

El Kremlin intenta arrossegar Mèxic a un conflicte amb els EUA
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia intenta arrossegar Mèxic a un conflicte amb els EUA exacerbant els greuges bilaterals i impulsant al país llatinoamericà reivindicacions territorials passades amb l’objectiu que Washington senti "l’amenaça d’un país de 130 milions que desperta" i de millorar les opcions electorals de Trump en les eleccions.

Així ho estipula un document elaborat per una empresa vinculada a l’aparell de propaganda dependent de l’Administració presidencial russa desclassificat recentment pel Departament de Justícia i revelat ahir per la periodista mexicana independent Dolia Estévez en el setmanari Eje Central. La revelació és consistent amb declaracions recents d’alts dirigents del Kremlin i amb fets confirmats sobre el terreny, com és la desproporcionada presència de diplomàtics russos a Mèxic.

El document recorda que els EUA van arrabassar al país llatinoamericà la meitat del seu territori en una guerra que va durar dos anys en el segle XIX. L’autor proposa avivar el sentiment nacionalista i reivindicatiu a Mèxic mitjançant un mapa de la regió on els estats de Califòrnia, Nevada, Utah, Arizona, Nou Mèxic, Texas i part de Colorado són considerats com un "vidre trencat" i no apareixen com a part del territori nord-americà, junt amb l’eslògan: "Mèxic no perdona".

El document considera Morena, el partit de l’expresident Andrés Manuel López Obrador i l’actual cap de l’Estat, Claudia Sheinbaum, una formació de centreesquerra fàcilment manipulable "amb tendències antiamericanes, favorables a la desdolarització i reorientació de les seves tendències econòmiques", i recorda que la base electoral de Morena, les classes desfavorides, són les que en més grau comparteixen aquest sentiment anti nord-americà.

Atmosfera anti EUA

El text estima que, amb el suport de la formació oficialista mexicana, el Partit Comunista i altres "grups patriotes" que no identifica, seria possible suscitar una "atmosfera anti nord-americana recalcitrant" amb què generar "polítiques russòfiles i prosoviètiques" que en última instància siguin "assimilades per la cultura mexicana".

Notícies relacionades

El document identifica en l’aparició d’un conflicte bilateral entre Mèxic i els EUA un efecte col·lateral favorable als interessos del Kremlin. Així mateix, assenyala Donald Trump, sense embuts, com el favorit de Rússia. El candidat A (Trump), que tots els dies de la seva presidència va dir que el problema ve del sud, necessita una confrontació exacerbada amb Mèxic, ja que la bona marxa de l’economia afavoreix el candidat B (en aquell moment, Joe Biden).

L’estratègia que desgrana el document elaborat per la Societat de Disseny Social (DSA), una empresa que pertany al conglomerat de propaganda finançat pel Kremlin, denominat Döppelganger i gestionat per l’influent vicecap de l’Administració presidencial, Serguei Kirilenko, coincideix amb les intervencions referides al gegant nord-americà d’alts dirigents del Kremlin. Nikolai Pàtruixev, considerat número dos del règim de Putin i possible sucesor, va declarar el març de l’any passat al rotatiu Rossiskaia Gazeta que no hi havia dubte que, "tard o d’hora", "els veïns de sud dels EUA recuperaran els territoris que els van robar". En els últims anys, l’ambaixada russa a Ciutat de Mèxic ha sigut autoritzada per l’Executiu de López Obrador a incrementar ostensiblement el nombre de diplomàtics acreditats.