Judici per malversació

Le Pen nega "cap mena d’il·legalitat" amb els assistents

La líder de Reagrupament Nacional declara per primer cop davant el Tribunal de París

Le Pen nega "cap mena d’il·legalitat" amb els assistents
2
Es llegeix en minuts

Marine Le Pen va tornar ahir a asseure’s al banc dels acusats del Tribunal de París per declarar, per primera vegada, en el procés dels falsos assistents parlamentaris europeus. Ho va fer entre l’expectació d’un centenar de periodistes que l’esperaven a l’entrada de la Sala Victor Hugo. A l’entrar, va saludar i, davant l’allau de preguntes, va respondre amb un somriure forçat: "No necessitem preparar-nos quan diem la veritat".

Era la primera vegada que la líder del partit ultradretà declarava davant un tribunal. Una sala plena, en la qual els vestits de jaqueta van marcar la diferència entre acusats i públic. Ningú va voler perdre’s el moment, i gairebé una hora després de començar l’audiència, Le Pen es va acostar a l’estrada i va començar la seva locució. "Bona tarda a tots i totes", va dir mirant a un costat i l’altre, com si es tractés d’un míting polític. A Marine li costa separar-se de Le Pen, encara que la situació i l’escenari siguin completament diferents.

"No tinc absolutament cap sentiment d’haver comès cap irregularitat, cap mena d’il·legalitat", va afirmar elevant el to davant la insistència de la presidenta del tribunal. La tècnica política d’evadir preguntes amb astúcia no funciona en aquest tribunal, i això va fer que Marine Le Pen perdés les formes en moments puntuals de la seva declaració perquè, per a ella, l’"activitat política" d’un eurodiputat a França "és part integrant del seu mandat".

La líder de Reagrupament Nacional està imputada per desviació i malversació de fons públics europeus per utilitzar presumptes assistents del Parlament Europeu en benefici propi del partit. Les normes són clares, els assistents parlamentaris no poden realitzar treballs directes per als partits polítics fora de les seves funcions parlamentàries. A més, han de residir a Brussel·les, Estrasburg o Luxemburg, ciutats on es troben els respectius Parlaments.

Mà dreta de LePen

Notícies relacionades

En el cas de l’assistenta parlamentària i mà dreta de Le Pen, Catherine Griset, res d’això va passar, com ho demostren els contractes i les proves obtingudes després d’anys d’investigació. Griset va treballar com a assistenta parlamentària, entre 2008 i 2016, amb contractes intermitents a temps complet. Alhora que ho feia també per al mateix partit a París, així ho demostren els registres de seguretat, tant del Parlament com de la seu del partit a Nanterre, als afores de la capital francesa; entre octubre del 2014 i agost del 2015, l’acreditació d’accés al Parlament de Catherine no va registrar cap entrada. Per contra, el registre d’entrades i sortides de la seu del partit, sí que demostra que, durant aquell temps, Catherine va anar unes 20 vegades al mes a la seu.

A més, l’assistent tampoc ha pogut provar que durant aquells anys residís a Brussel·les. Ella es defensa, i afirma que de vegades entrava al Parlament, "com li dic", amb Le Pen. Tot i que el cap de la lluita antifrau europeu, afirma que és una cosa "altament improbable".