Escalada de tensió

La Xina desplega vaixells de guerra davant de Taiwan

L’Exèrcit d’Alliberament Popular assaja el bloqueig de l’illa per mar i per aire

La Xina desplega vaixells de guerra davant de Taiwan
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El portaavions Liaoning, caces i vaixells de guerra xinesos es van acostar ahir a l’estret de Formosa, el fil d’aigua que separa Taiwan del continent, i van envoltar l’illa. L’objectiu era assajar de nou el cèlebre bloqueig per mar i aire que la desconnectarà del món quan la guerra anunciada com a inevitable durant quatre dècades arribi a la fi.

Per la seva banda, Taipei va desplegar vaixells de guerra per escrutar l’enemic, una bateria mòbil de míssils i els seus sistemes de radar. Al migdia parlava ja de 25 vaixells xinesos, tot i que no n’especificava ni el tipus ni la ubicació.

No se sap quants van creuar la mitjana, una línia equidistant de les dues vores, i que exerceix de frontera oficiosa des que els Estats Units la van fixar 70 anys enrere per evitar que els nacionalistes d’un costat i els comunistes de l’altre es matessin.

La Xina mai la va reconèixer, però solia respectar-la. El trànsit febril de les seves naus per allí en aquests dies simbolitza l’agreujament del quadre. No es temen les intencions, sinó els errors involuntaris quan naus enemigues s’acosten més del que és recomanable. La litúrgia exigirà aquests dies un conscienciós recompte de vaixells i avions i xinesos que creuen la mitjana. La Xina no ha revelat en aquestes maniobres, com sí que ho ha fet en d’altres, quan acabaran.

Sí que ha aclarit, tot i que era innecessari, a què es deuen: és pel discurs de dijous passat, dia nacional de Taiwan, de Lai Ching-te, que fa sis mesos que és president del país. Els exercicis suposen una "advertència seriosa" als independentistes i una prova de la seva "determinació" per protegir la sobirania nacional, va dir el cap castrense de l’àrea.

Notícies relacionades

El portaveu del Ministeri d’Exteriors va avançar que la independència taiwanesa i la pau a l’estret són "tan incompatibles com l’aigua i el foc", i que tots els desafiaments illencs tindran càstig. Taipei va demanar a Pequín que posi fi a aquestes "provocacions sense sentit" i el seu president va prometre als seus compatriotes des de Facebook que defensarà la "democràtica Taiwan i el seu sistema lliure".

Lai va prometre dijous que lluitarà contra l’annexió o invasió xineses i va negar la possibilitat que Pequín representi Taiwan. Lai no va ser especialment afilat en el seu discurs. Va seguir la línia de la seva predecessora Tsai Ing-wen i fins i tot va proposar a Pequín cooperar en assumptes de rellevància global com la lluita contra l’escalfament global. Aquesta oferta suposa una igualtat completa que la Xina rebutja.