Corea del Nord vola les carreteres que la uneixen amb el veí del sud

Seül respon a Pyongyang amb trets a prop de la frontera i confirma la ruptura

Corea del Nord vola les carreteres que la uneixen amb el veí del sud
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Kim Jong-un pensa que els missatges arriben més clars amb dinamita. Anys enrere va volar un edifici a Kaesong, el complex industrial compartit per les dues Corees, i ahir van saltar pels aires les carreteres que les uneixen. El missatge és tan sorollós com simbòlic: els llaços entre Pyongyang i Seül estan trencats.

Les càrregues van explotar al migdia en trams de la línia Gyeongui, a la costa occidental, i de Donghae, a l’oriental. Les gravacions mostren la fumarada sobre la vegetació espessa perquè les carreteres no havien sigut utilitzades durant anys. Fins al lloc va arribar maquinària pesada nord-coreana per acabar d’arruïnar les vies, segons Seül. L’Exèrcit sud-coreà va respondre amb trets intimidatoris i aclarint que està "totalment preparat" per a qualsevol desafiament. Ja en la vigília havia alertat de les explosions després de detectar operaris als voltants.

Les comunicacions terrestres mesuren la salut de les relacions de dos països separats per filats i una zona desmilitaritzada. El 2018 es va endinsar per primera vegada en més d’una dècada un tren del sud al nord. El comboi portava una pancarta presentant-se com un cavall d’acer que galopava cap a una era de pau i prosperitat. A bord viatjaven dotzenes de funcionaris i enginyers per calibrar el desastre ferroviari veí i les reformes necessàries per unir per tren les dues corees. Era un dels acords firmats durant un procés de pau del qual no queden cendres ni carreteres ni trens.

Espiral d’acció-reacció

La voladura allarga l’enèsima espiral d’acció-reacció. Arriba un dia després que Kim convoqués la cúpula castrense per planejar una "acció immediata" com a càstig als drons sud-coreans que arriben fins a Pyongyang. Si tornen a descarregar els seus pamflets propagandístics sobre la capital, va advertir l’agència oficial, Corea del Nord ho interpretarà com "una declaració de guerra" i sobre Seül cauran "desastres horribles".

Corea del Sud va negar primer els enviaments i després va callar. És probable que siguin grupuscles ultradretans els que han fabricat drons amb materials que eludeixen els radars als dos costats del paral·lel 38. Als drons sud-coreans els havien precedit globus nord-coreans que arribaven fins a Seül per descarregar les seves escombraries. És un mètode més artesanal però igualment efectiu per irritar el veí si encertes amb el corrent d’aire.

Notícies relacionades

"Kim Jong-un ha donat a entendre que no hi haurà reunificació i que farà tots els passos necessaris per escenificar la ruptura de les relacions amb Corea del Sud. La voladura d’algunes vies de comunicació remarca la falta de relacions amistoses i li serveix de resposta a la postura que considera hostil de Corea del Sud en general i, especialment, del president Yoon Suk-yeol", explica des de Seül Ramón Pacheco, professor de Relacions Internacionals del King College i expert en Corea del Nord.

A principis d’any Kim va renunciar sorprenentment a la reunificació, el vell anhel d’una dinastia que havia començat el seu avi. Kim va demanar al Parlament que una esmena definís Corea del Sud com el "principal enemic" i va dir que la unificació ja no era possible. Aquest horitzó, va afegir la premsa nacional, és "un seriós anacronisme" quan els seus veïns només busquen "una oportunitat per fer caure el nostre Govern i arribar a la unificació per absorció".