Dinamarca vol recloure 300 estrangers en cel·les de Kosovo

Dinamarca vol recloure 300 estrangers en cel·les de Kosovo

IDA MARIE ODGAARD / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El Govern de Dinamarca accelera els seus plans per traslladar uns 300 presos estrangers que compleixen condemna al país a cel·les de lloguer a Kosovo, malgrat les crítiques de l’ONU i d’organitzacions pro drets humans. Es tracta, segons va explicar el ministre de Justícia danès, Peter Hummelgaard, en un viatge a Kosovo, de resoldre el problema de saturació que pateixen les presons de Dinamarca. "La situació apressa i agraïm l’ajuda que ens presta Kosovo", va afirmar el socialdemòcrata Hummelgaard, després de visitar a finals del setembre passat la presó a la qual es traslladaran aquests presos.

L’acord entre els dos països es va subscriure el 2021, però fins al maig passat no va ser aprovat pel Parlament kosovar. Dinamarca ha assumit els costos d’habilitació d’aquestes cel·les, en un intent per garantir unes determinades condicions. Els presos traslladats a Kosovo seran deportats al seu país d’origen una vegada complerta la seva condemna, segons Copenhaguen.

Rebuig d’oenagés

Notícies relacionades

Dinamarca, el Govern de la qual lidera la socialdemòcrata Mette Frederiksen, ha endurit en els últims anys la seva política migratòria a extrems semblants als d’altres països nòrdics de lideratge conservador, com Suècia, que en el passat van representar la línia de l’acollida més generosa de refugiats. El canvi de dinàmica es relaciona amb l’avanç de la ultradreta –l’Executiu suec del conservador Ulf Kristersson depèn del suport extern dels anomenats Demòcrates Suecs– i també amb l’alarma per la criminalitat organitzada i les bandes estrangeres.

La iniciativa danesa s’inscriu en la tendència entre els països amb una població penitenciària en augment de llogar cel·les en altres països on passa el contrari. Fins ara, no obstant, aquests acords s’han subscrit entre socis de la UE i no han estat orientats únicament a presos estrangers, migrants condemnats per delictes greus o en espera d’expulsió.

Temes:

Dinamarca Govern