Els atacs d’Israel aviven la tensió sectària contra Hezbol·là al Líban

La solidaritat entre els libanesos s’esgota i als barris cristians molts propietaris es neguen a llogar els seus pisos buits als desplaçats

Els atacs d’Israel aviven la tensió sectària contra Hezbol·là al Líban
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Mentre col·loca uns cartrons de llet dalt d’una escala, la Zahra somriu nerviosa. "Aquí tot està bé, no hi ha cap problema en aquest barri", afirma aquesta jove caixera libanesa entre titubejos. Davant el seu comerç al barri mixt de Basta a Beirut, la runa d’un edifici residencial convertit en ruïnes contradiu les seves breus declaracions. La Zahra, com molts d’altres, té por de parlar. La guerra de sobte ha arribat als seus carrers, ha arrasat les seves cases, s’ha emportat la seva gent sense que ells poguessin dir res per evitar-ho. Tres setmanes després de la intensificació de la campanya de bombardejos israelians sobre el Líban, els avions hebreus maten cada vegada més civils amb l’objectiu encobert d’avivar les tensions sectàries al país.

"No sabem qui és, pot ser que un d’ells sigui de Hezbol·là i això ens posa a tots en risc", confessa a EL PERIÓDICO Elie Malouli, propietari d’un edifici al barri cristià de Mar Mikhael. Ells són les desenes de milers de persones desplaçades que han arribat fins a la capital libanesa en les últimes setmanes fugint de la violència al sud i l’est del Líban. Allà és on es van concentrar al principi els violents bombardejos israelians que van matar un miler de libanesos en tot just dies. Però, ara, Israel no discrimina. Ahir, després de cinc dies sense bombardejar la capital del país, l’Exèrcit israelià va llançar un nou atac contra el sud de Beirut, mentre un altre bombardeig contra un edifici municipal a Nabatieh, al sud del Líban, va matar almenys 16 persones, entre ls quals l’alcalde, i en va ferir 52 més.

A hores d’ara, la majoria d’edificis al Líban estan allotjant persones desplaçades. Uns 1,2 milions de libanesos, una sisena part de la població, han abandonat casa seva en un país de tot just 10.542 quilòmetres quadrats. La gran majoria han acudit en massa a Beirut, que ara està desbordada. A alguns aquesta fugida no els ha salvat la vida. Com a una família de cinc membres que, juntament amb tres més que els estaven allotjant, van morir dijous passat en el potent bombardeig contra un bloc residencial a Basta, davant del colmado de la Zahra.

El creixent nombre de morts civils dels últims dies té lloc en zones allunyades dels tradicionals bastions de Hezbol·là. Tant a l’interior de Beirut com en el centre i el nord del Líban la sang ja corre. Aquesta intensificació de la violència coincideix amb les amenaces llançades pel primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, la setmana passada. "Cristians, drusos, musulmans, sunnites i xiïtes, tots vostès estan patint a causa de la inútil guerra de Hezbol·là a Israel", va apel·lar el ja per si mateix dividit poble libanès.

"Destrucció i patiment"

"Vostès tenen l’oportunitat de salvar el Líban abans que caigui en l’abisme d’una llarga guerra que portarà destrucció i patiment similar al que veiem a Gaza", va concloure Netanyahu. Les seves paraules coincideixen amb unes accions que semblen part d’una estratègia per dividir la població libanesa i avivar la sempre fràgil tensió sectària.

Notícies relacionades

Un simple passeig per Beirut posa de manifest que la solidaritat entre els libanesos s’ha esgotat ràpid. Als barris cristians, els propietaris es neguen a llogar els seus apartaments buits als desplaçats vinguts dels suburbis del sud de Beirut coneguts com a Dahieh. Allà fa dies que els bombardejos israelians l’han convertit en un barri fantasma.

Amb aquestes intencions, Israel sembla haber reviscut la doctrina nascuda a Beirut ara fa 18 anys. Durant la guerra del 2006, Dahieh va servir com a quarter general de Hezbol·là i va ser l’objectiu de nombrosos atacs per part de l’Exèrcit israelià. Llavors, va néixer la doctrina Dahieh, l’estratègia militar israeliana que implica la destrucció d’infraestructura civil per pressionar règims hostils.