Espanya busca ubicar els migrants de les Canàries entre xocs polítics

El Govern afirma que estudia "centenars" d’emplaçaments per acollir els milers de persones que cada setmana arriben a l’arxipèlag per via marítima

Espanya busca ubicar els migrants de les Canàries entre xocs polítics
1
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

L’aeroport de Ciudad Real no és l’únic emplaçament que hi ha sobre la taula per allotjar els milers de migrants que, cada setmana, arriben a les Canàries per via martíma. El Govern va assegurar ahir que n’estudia "centenars més", i titlla d’"artificial" la polèmica sobre el possible nou centre a l’aeròdrom manxec. Però, a falta de conèixer quines ubicacions seran les que finalment acolliran totes aquestes persones a la península, ja han sorgit noves friccions entre les administracions, que acusen l’Executiu d’amagar la informació.

Aquesta vegada ha sigut el Govern socialista de Castella-la Manxa el que ha acusat el central d’"obscurantisme" a l’assabentar-se de la proposta d’instal·lar un centre a l’aeroport de Ciudad Real, "cent per cent privat". Amb tot, el president de la comunitat autònoma, Emiliano García-Page, es va mostrar convençut que el president Pedro Sánchez no estava al corrent de les intencions del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions quant a plantejar la possibilitat que l’aeroport de Ciudad Real pugui ser un centre d’acollida. Per si de cas, el president del PP de Castella-la Manxa, Paco Núñez, va instar García-Page a demanar la dimissió de Sánchez si s’instal·la.

Ubicat a uns 20 quilòmetres de la capital, l’aeroport permetria allotjar unes 3.000 persones migrants, segons la xifra facilitada per l’alcalde de la ciutat, que s’oposa també al projecte. El primer regidor va assegurar que ja s’hauria encarregat la contractació i instal·lació dels barracons, cosa que fonts del ministeri que dirigeix Elma Saiz van desmentir a aquest diari. De moment, van assegurar, només s’estudia com tants d’altres, cosa que no ha evitat la cascada d’acusacions.

Informació tardana

Notícies relacionades

Anteriorment van ser governs i administracions locals del PP els que van entrar en polèmica amb el Govern tot i que, generalment, pel mateix motiu: es queixen de falta de coordinació i de no tenir informació sobre les derivacions de les persones migrants fins que arriben als seus territoris.

En aquestes últimes setmanes, el Ministeri d’Inclusió ha estat tenint reunions amb delegats de Govern per ampliar recursos existents i aconseguir activar-ne altres d’addicionals per tota la península. En tot el 2023, prop de 40.000 persones van arribar a les costes espanyoles per la ruta canària. Aquest any ja en són més de 30.000.