Netanyahu deixa entrar ajuda a Gaza després de l’amenaça dels EUA

L’Exèrcit hebreu permet l’entrada de 50 camions unes hores després que Washington advertís de tallar l’enviament d’armes

Netanyahu deixa entrar ajuda a Gaza després de l’amenaça dels EUA
1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Les amenaces dels EUA semblen haver tingut les seves anhelades conseqüències. Hores després que Washington advertís a Israel que si no millorava les condicions humanitàries a Gaza, podrien, fins i tot, aturar la seva exportació d’armes l’Exèrcit hebreu ha respost amb l’entrada de 50 camions d’ajuda al nord de l’enclavament per primera vegada en dues setmanes. Aquesta concessió no ha impedit als avions israelians tornar a bombardejar Beirut després d’una setmana de tensa calma, i arrasar Nabatieh. A la principal ciutat d’interior del sud del Líban, un bombardeig sobre un edifici municipal va provocar la mort de l’alcalde, Ahmed Kalil, i d’altres treballadors públics.

Notícies relacionades

L’Exèrcit israelià va anunciar ahir que una cinquantena de camions que portaven ajuda de Jordània havien entrat al nord de Gaza, d’acord amb la decisió del govern. Segons fonts militars hebrees, el paquet d’ajuda incloïa menjar, aigua, equip mèdic i material de refugi per als campaments dels centenars de milers de desplaçats de l’enclavament palestí. El dia anterior, Washington havia donat a Israel un mes per millorar l’accés de l’ajuda humanitària a Gaza, al·legant que havia arribat a un mínim històric, o s’enfrontaria a potencials restriccions en el suport militar nord-americà. L’ambaixador israelià a les Nacions Unides, Danny Danon, va dir que el seu país manté el compromís de treballar amb els seus aliats internacionals per assegurar que l’ajuda arriba a aquells que la necessiten a la Franja, segons informa Reuters.

Dos dies abans, una trentena de camions van rebre permís per entrar a l’enclavament a través de l’encreuament de Kerem Shalom al sud, limítrof amb Israel. Però fa mesos que el pas de Rafah, normalment controlat per Egipte i principal via d’entrada de la tan necessària ajuda humanitària, està tancat després que l’Exèrcit israelià el prengués al maig.