El conflicte del Pròxim Orient

Israel mata en un atac a Gaza el líder de Hamàs i cervell del 7 d’octubre

Yahya Sinwar va morir en un tiroteig dimecres durant una patrulla rutinària 

El ministre d’Exteriors confia en l’alliberament dels ostatges

Israel mata en un atac a Gaza el líder de Hamàs i cervell del 7 d’octubre
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Benjamin Netanyahu, el primer ministre d’Israel, pot, per fi, cantar victòria. La victòria que tant esperava. "Hem eliminat Yahya Sinwar", va confirmar el líder israelià ahir. Després d’un any i nou dies desafiant la sort i les tropes hebrees, el màxim líder de Hamàs i cervell dels atacs del 7 d’octubre va morir en un atac a la Franja de Gaza. Assassinar Sinwar ha sigut la gran obsessió del Govern de Netanyahu des del dur cop infligit l’any passat pel moviment palestí. Les autoritats israelianes celebren que el cap militar i, després de la mort d’Ismail Haniyeh, el també líder polític de la milícia, va ser assassinat pels seus soldats després d’un tiroteig dimecres passat juntament amb dos membres més de l’organització islamista palestina. Per la seva banda, fonts de Hamàs van afirmar que els indicis suggereixen que Sinwar va ser assassinat en una operació israeliana a Gaza.

"Hamàs ja no governarà Gaza", va prometre Netanyahu en una declaració en vídeo. "Aquest és el començament del dia després de Hamàs, i aquesta és una oportunitat perquè vostès, els residents de Gaza, s’alliberin finalment de la seva tirania", va dir al poble que fa més d’un any que està sotmetent a una guerra sense precedents. "Sinwar va arruïnar les vostres vides. Us va dir que era un lleó, però en realitat estava amagat en un cau fosc, i el van matar quan va fugir presa del pànic dels nostres soldats", va afegir. "Als terroristes de Hamàs els dic: els seus dirigents estan fugint i seran eliminats", va continuar, dient que "els que tenen ostatges se salvaran si deposen les armes i els alliberen". A les famílies dels ostatges, Netanyahu els va recordar que aquest és "un moment important" en la guerra i va defensar la posició del seu Govern per continuar amb la guerra a Gaza i entrar a Rafah, on van trobar Sinwar.

Fins a ahir a la tarda, dos funcionaris amb coneixement de l’assumpte no van informar els membres del Gabinet que era molt probable que Sinwar fos entre els tres cossos trobats sense vida. Els milicians de Hamàs van morir quan les tropes van obrir foc contra un grup de combatents a la planta baixa d’un edifici de Gaza en una patrulla rutinària dimecres a Rafah, segons mitjans israelians. L’atac contra l’edifici va provocar-ne l’enderrocament parcial, però quan els soldats van entrar-hi un dia després, van veure que un dels milicians morts "s’assemblava molt" a Sinwar.

Controls dentals

Notícies relacionades

Les tropes israelianes van confirmar que no tenien per objectiu Sinwar i no sabien que pogués ser a la zona on operaven. El fet que no s’hagin trobat ostatges a la zona desmentiria les acusacions contra el líder de Hamàs que s’havia estat amagant entre ells i els estaria utilitzant com a escuts humans. Israel ha analitzat mostres de l’ADN dels tres cadàvers i ha fet controls dentals. Israel té les empremtes dactilars i els registres dentals de Sinwar de les dues dècades que va passar a les seves presons.

"L’eliminació de Sinwar obre la possibilitat per a un alliberament immediat dels ostatges i aplana el camí per a un canvi que conduirà a una nova realitat a Gaza sense Hamàs i sense el control iranià", va dir el ministre d’Afers Exteriors del país, Israel Katz.