Conflicte a l’est d’Europa

Zelenski adverteix de la presència de soldats nord-coreans a Ucraïna

El president afirma que l’enviament de tropes és "el primer pas a una guerra mundial"

Zelenski adverteix de la presència de soldats nord-coreans a Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos

"És el primer pas cap a una guerra mundial", va dir ahir el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa a Brussel·les en què va confirmar que la intel·ligència ucraïnesa té informació sobre la presència d’oficials de l’Exèrcit de Corea del Nord en territori ucraïnès ocupat per Rússia. Per Zelenski, això suposa una escalada significativa en el conflicte, perquè és el primer cop que es té constància de la presència d’oficials estrangers. Fins ara, només l’Iran, amb l’enviament de drons i míssils, participava de manera indirecta en el conflicte. Segons el president ucraïnès, aquests oficials nord-coreans "s’han unit a l’Exèrcit rus" per pal·liar les baixes i les dificultats en la mobilització de soldats.

Segons el mandatari, Pyongyang, a més, estaria "preparant" per enviar al país eslau "10.000 soldats, soldats diferents, forces terrestres, personal tècnic... Com en qualsevol brigada".

Notícies relacionades

Zelenski es va desplaçar a Brussel·les per presentar als líders de la Unió Europea el seu "pla per a la victòria", que passa per aconseguir oficialment la invitació a Ucraïna per ser membre de ple dret de l’OTAN, l’enviament d’armes de llarg abast i poder-les utilitzar contra objectius militars en territori rus. Tot això, amb l’objectiu de situar Kíiv en una posició d’avantatge al camp de batalla que li permeti pressionar Vladímir Putin per negociar.

Segons Zelenski, la majoria de líders que van prendre la paraula van mostrar el seu suport al pla, però va admetre que bona part de les decisions requereixen unanimitat.