Presentació de l’Anuari CIDOB

Albares: "La guerra té regles que fins i tot Israel i Rússia han de respectar"

El ministre defensa el paper d’Espanya davant els conflictes del Pròxim Orient i Ucraïna

Albares: "La guerra té regles que fins i tot Israel i Rússia han de respectar"
3
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

"Fins i tot les guerres tenen regles que tots han de respectar, inclosos Israel i Rússia", va dir José Manuel Albares, ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació ahir en la presentació de l’Anuari Internacional CIDOB 2025 La crisi de la democràcia: perspectives global i europea.

El "suport a la sobirania, a la integritat territorial de Palestina" per part d’Espanya va "en coherència amb la defensa de la Carta de les Nacions Unides", va afegir el ministre, que va participar per videoconferència en la presentació d’aquest anuari a Barcelona, que arriba en el que el CIDOB qualifica com el pic més alt de conflictes actius des de la Segona Guerra Mundial al qual les institucions internacionals no són capaces de donar resposta, al mateix temps que tampoc emergeix una alternativa.

El ministre Albares va destacar el reconeixement de l’Estat de Palestina per part del Govern espanyol, el seu rebuig de retirar els cascos blaus en la zona de conflicte i la seva participació en la demanda de Sud-àfrica en el Tribunal Internacional de Justícia contra Israel com a exemples de com l’Executiu de Pedro Sánchez ha pres un perfil més alt en el seu posicionament en el conflicte.

Per la seva banda, el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, que també va participar en l’esdeveniment del CIDOB, va rebutjar la creació de centres de deportació que la Unió Europea s’havia proposat imitar l’estil del model defensat a Itàlia per la primera ministra, Georgia Meloni: "No són la solució", va defensar.

Duch va respondre així al rebuig dels tribunals italians al primer intent de Meloni de deportar migrants a Albània, ahir mateix. "La solució no són els camps de deportació, sinó les polítiques que permetin que la gent visqui decentment al lloc on ha nascut", va emfatitzar Duch.

La fragmentació social de la qual neixen aquestes polítiques és conseqüència d’una "globalització mal gestionada" que ha generat "desequilibris que han sigut aprofitats per l’extrema dreta" per fomentar el discurs de l’odi, segons el conseller. "En un món cada vegada més polaritzat, el nombre de països plenament democràtics es redueix any rere any", va remarcar.

Més enllà de Gaza

Amb tot, i malgrat les guerres de Gaza i d’Ucraïna, que acaparen tota l’atenció mediàtica, l’Anuari del CIDOB del 2024 vol estendre el focus mediàtic i social al que anomena "l’emergència del sud global", l’auge i normalització de l’extrema dreta a Europa i les inseguretats derivades de les desigualtats, els avenços tecnològics i el canvi climàtic arreu del món.

En aquest sentit, tant Albares com Duch van insistir en la necessitat que Europa prengui un paper més protagonista en l’escenari global actual. Això es fa més patent davant unes eleccions incertes als EUA que el 5 de novembre podrien tornar l’expresident Donald Trump a la Casa Blanca, però que fins i tot sota l’Administració de Joe Biden ha apostat per una agenda eminentment domèstica que prioritza els interessos nacionals i no globals, com amb el continuat suport dels EUA a Israel.

Notícies relacionades

En canvi, el ministre d’Exteriors, el conseller de la UE i Acció Exterior i els experts congregats pel CIDOB, van apostar per establir aliances amb Llatinoamèrica, cooperar amb l’Àfrica més enllà dels temes de migració i mirar cap a Àsia abans que les aliances del Pacífic entre Amèrica del Nord i la Xina deixin el Vell Continent fora de joc.

L’anuari, que ofereix una anàlisi exhaustiva d’aquestes problemàtiques, mira de proposar també algunes alternatives constructives amb l’objectiu d’imaginar nous futurs i narratives que ens alliberin de l’angoixa que alimenta els extremismes i el descrèdit de la democràcia.