Eleccions a l’est d’Europa
Els europeistes guanyen per la mínima a Moldàvia
Brussel·les acusa Rússia d’"interferència" i "intimidació" en la cita a les urnes

Suspens fins a l’últim moment a Moldàvia. Aquest petit país de l’est d’Europa va passar diumenge per les urnes per certificar si els seus habitants volen el rumb a Brussel·les de la presidenta Maia Sandu o prefereixen acostar-se de nou a Rússia com abans ho van fer alguns dels seus antecessors. La confirmació estava prevista per duplicat: en un referèndum sobre l’adhesió de Moldàvia a la UE i en les eleccions presidencials, totes dues celebrades el mateix dia. Segons dades de la Comissió Electoral Central emeses ahir, amb el 98% de les paperetes, el sí se situava lleugerament per davant, amb el 50,18% dels vots. El sí li va donar la volta al resultat durant les últimes hores després que la presidenta moldava, Maia Sandu, denunciés un frau en una clara acusació a grups pròxims a Rússia, als quals acusa de comprar 300.000 vots, i va titllar de "grup criminals" els que haurien participat en la campanya esmentada.
Obertura d’una investigació
"El seu objectiu era soscavar un procés democràtic. Sembrar la por i el pànic en la societat", va afirmar la líder moldava, que va anunciar una investigació per aclarir els fets. Segons van confirmar fonts de Transnístria a EL PERIÓDICO, com va passar en altres votacions "els van pagar 15 euros (300 rubles transnistris) per persona". A aquestes persones se’ls demana a canvi de la gratificació que votin per opcions prorusses, tot i que no es pot controlar quin és el seu vot final. Segons la Comissió Electoral Central (CEC) de Moldàvia, la proposta d’incloure a la Constitució com a objectiu nacional l’ingrés del país a la UE obtenia el 50,18% dels vots, mentre que el no aconseguia el 49,82%. El vot de la diàspora va ser clau en aquest canvi d’última hora, ja que diumenge a la nit les xifres donaven l’esquena a les aspiracions europees de l’Executiu moldau.
Pel que fa a les eleccions presidencials, amb el total pràcticament ja escrutat, Sandu comptava amb avantatge sobre els seus rivals amb un 41%, una mica per sobre del seu principal rival, el socialista prorús Alexander Stoianoglo, amb un 27%, segons la Comissió Electoral Central. Els dos candidats es veuran les cares novament en la segona volta de les eleccions el 3 de novembre en uns comicis en què únicament participaran ells dos.
La UE assegura tenir proves que Rússia ha mirat d’interferir en les eleccions presidencials i el referèndum sobre l’entrada de Moldàvia al bloc, en el qual els moldaus han optat pel sí per la mínima a continuar amb el procés d’adhesió.
Segons el portaveu de la Comissió Europea, Peter Stano, els dos vots haurien tingut lloc "sota una interferència i intimidació sense precedents per part de Rússia i els seus aliats amb l’objectiu de desestabilitzar el procés democràtic" al país. Una campanya que hauria començat molt abans de la celebració de les eleccions presidencials i el referèndum.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros