El conflicte del Pròxim Orient

Israel bombardeja institucions financeres vinculades a Hezbol·là

Els EUA envien dos alts càrrecs diplomàtics a Tel-Aviv i Beirut per mirar de buscar una sortida diplomàtica a l’escalada bèl·lica al Líban

Israel bombardeja institucions financeres vinculades a Hezbol·là
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Israel pretén acabar amb Hezbol·là de qualsevol forma. Diumenge a la matinada els avions hebreus van llançar atacs aeris contra el "braç financer" de la milícia i partit polític libanès bombardejant gairebé una dotzena de sucursals d’una institució financera dirigida pel grup. L’objectiu han sigut les filials de l’associació Al-Qard al-Hassan del sud de Beirut, el sud del Líban i la Beca. Aquesta institució, segons Israel, ajuda a finançar els atacs de Hezbol·là però, per a molts libanesos comuns, és el lloc on guarden els seus estalvis.

Els atacs, que van esfondrar un edifici de nou pisos a la capital libanesa que tenia una filial a dins, van tenir lloc hores abans de l’arribada a Beirut d’Amos Hochstein, enviat especial dels EUA per a la regió. Ahir, el secretari d’Estat de l’Administració Biden, Antony Blinken, va tornar a Israel després de la presentació per part de Tel-Aviv d’un document amb les condicions per a una solució diplomàtica al Líban.

A les deu de la nit de diumenge, el portaveu de l’Exèrcit israelià en àrab, Avichay Adraee, va publicar les ordres d’evacuació minuts abans dels atacs. Desenes de persones pròximes a àrees vinculades a l’associació Al-Qard al-Hassan van fugir amb la roba que duien posada abans de veure com els seus barris es convertien en objectius dels atacs.

Aquesta organització financera està sancionada pels EUA, però té més de 30 sucursals a tot el Líban, incloses 15 en parts densament poblades del centre de Beirut i els seus suburbis. "Aquests diners s’utilitzen per finançar activitats terroristes, incloent-hi el finançament de la compra d’equips de combat i el pagament dels salaris dels membres del braç militar de Hezbol·là", va afirmar Adraee en el seu compte d’X sense aportar cap prova.

Ahir no es van registrar víctimes mortals, malgrat que la sensació d’inseguretat dominava tota la ciutat. Alguns dels atacs s’han produït molt a prop de l’únic aeroport al país, l’internacional Rafic Hariri.

"El propòsit és atacar la capacitat de funcionament econòmic de Hezbol·là, tant durant la guerra com després, per reconstruir-se i rearmar-se l’endemà", va dir un alt funcionari de la intel·ligència israeliana. Precisament ahir el mitjà nord-americà Axios va donar a conèixer que la setmana passada Israel va entregar als EUA un document amb les condicions per a una solució diplomàtica per posar fi a la guerra al Líban, segons les informacions de dos funcionaris nord-americans i dos d’israelians.

Notícies relacionades

Les condicions

Una de les demandes israelianes és que es permeti a l’Exèrcit israelià participar en una "aplicació activa" per assegurar-se que Hezbol·là no es rearmi ni reconstrueixi la seva infraestructura militar a les zones del sud del Líban que són a prop de la frontera, segons un funcionari israelià. També exigeix que la seva força aèria tingui llibertat d’operació en l’espai aeri libanès. Les dues condicions violen la Resolució 1701, del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, més enllà de soscavar dramàticament la sobirania del Líban.