Mà dura

Meloni aprova per decret el trasllat d’immigrants a Albània

Meloni aprova per decret el trasllat d’immigrants a Albània

Phil Noble/PA Wire/dpa

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’enfrontament entre Giorgia Meloni i el poder judicial s’intensifica. L’últim xoc gira al voltant del pla de la mandatària italiana de deportacions d’immigrants a Albània. Divendres passat, un tribunal de Roma va anul·lar la reclusió de 12 immigrants egipcis i bengalís en centres d’identificació i expulsió al país balcànic, cosa que va obligar el Govern a repatriar-los a Itàlia. En resposta a això, la líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia va prometre lliurar batalla, i així ho ha fet.

Després de convocar el Consell de Ministres ahir, Meloni va tirar endavant un decret llei (una norma que entra en vigor immediatament, però que ha de ser ratificada pel Parlament en 60 dies) amb l’objectiu de forçar els jutges a acceptar el pròxim trasllat d’immigrants a Albània (que possiblement passarà la setmana que ve). Però els jutges poden recórrer a la justícia europea (que preval sobre la italiana), cosa que allargaria l’embolic jurídic.

Sense marxa enrere

Notícies relacionades

La mandatària va demostrar així que no està disposada a fer marxa enrere, en un moment en què més diversos països europeus i la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’han declarat interessats en el model. En aquest clima, en els últims dies, Meloni ha intensificat els atacs al poder judicial, a qui va arribar a acusar d’estar "posant obstacles" a la feina del seu Govern.

Tot plegat quan el Govern també té altres problemes, com ara la recent denúncia de l’opositor Moviment 5 Estrelles presentada davant el Tribunal de Comptes italià. La raó són els exhorbitants costos del pla de Meloni, tot pagat amb diners públics. "A Itàlia, els robatoris han augmentat en un 23% i el Govern envia 100 agents de policia a Albània, que podran pujar a 200 efectius més", s’ha queixat Giuseppe Conte, el líder de la formació.

Temes:

Govern Roma