Blinken es reuneix amb Netanyahu en plena escalada israeliana a Gaza i el Líban

El secretari d’Estat dels EUA es troba també amb alts funcionaris i amb les famílies dels ostatges retinguts a la Franja

Blinken es reuneix amb Netanyahu en plena escalada israeliana a Gaza i el Líban
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va aterrar ahir a Israel. Enmig d’unes negociacions per a l’alto el foc completament bloquejades, i més encara després de l’assassinat del líder de Hamàs, Yahya Sinwar, la setmana passada, el més alt diplomàtic de l’Administració de Joe Biden pretén reactivar-les en plena escalada israeliana a Gaza i el Líban. Al seu torn, també arriba amb l’objectiu de moderar la resposta israeliana a l’atac de l’Iran. Blinken es va reunir amb el primer ministre Benjamin Netanyahu i amb altres alts funcionaris, inclòs el president Isaac Herzog i el ministre de Defensa, Yoav Gallant. També es va trobar amb les famílies dels ostatges que continuen retinguts a Gaza.

Alto el foc

Durant la seva reunió amb Netanyahu a Jerusalem, Blinken va instar el primer ministre israelià a aprofitar l’assassinat del líder de Hamàs per treballar cap a un acord d’alto el foc i l’alliberament d’ostatges, a més de pressionar-lo perquè permeti més ajuda a Gaza. "Va remarcar la necessitat d’aprofitar l’acció exitosa d’Israel per portar Sinwar davant la justícia assegurant l’alliberament de tots els ostatges i posant fi al conflicte a Gaza d’una manera que proporcioni seguretat duradora per a israelians i palestins per igual", va afirmar el portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller, després d’acabar la reunió. El principal diplomàtic nord-americà "va discutir la importància de traçar un nou camí a seguir en el període posterior al conflicte que permeti als palestins reconstruir les seves vides i proporcioni governança, seguretat i reconstrucció per a Gaza", continua el comunicat del Departament d’Estat.

Per la seva banda, l’oficina de Netanyahu també va explicar que van discutir un "marc de govern" per a Gaza el "dia després de la guerra". Però el comunicat israelià no va aportar detalls sobre com podria ser aquesta estructura de govern. Des de l’esclat de la guerra, els Estats Units han pressionat Israel perquè porti a terme aquest pla, advertint que Israel s’empantanegaria a Gaza si no ho feia. Durant gran part de la guerra, Netanyahu ha rebutjat aquestes crides, al·legant que el procés era pràcticament inútil mentre Hamàs es mantingués a Gaza, però sembla que la pressió nord-americana ha sorgit efecte, ja que l’oficina del primer ministre s’ha assegurat d’incloure el tema en la seva declaració sobre la seva reunió amb Blinken.

Notícies relacionades

Onzena visita

Es tracta de l’onzena ocasió en què Blinken viatja al Pròxim Orient. En les seves visites anteriors, el secretari d’Estat no ha aconseguit aturar la guerra contra Gaza, però sí que les seves negociacions han suposat algun tipus de millora respecte a l’entrada d’ajuda humanitària a l’assetjat enclavament. Fa dies Washington va amenaçar Tel Aviv de congelar alguna de les seves entregues militars si no permetia l’entrada d’assistència al castigat nord de Gaza.

Temes:

Gaza Govern Israel