Putin busca un "nou ordre mundial" en la cita amb els BRICS

L’agenda preparada per Moscou per a la cimera dels països emergents proposa mesures per desdolaritzar l’economia

Putin busca un "nou ordre mundial" en la cita amb els BRICS
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Vladímir Putin i Benjamin Netanyahu tenen diverses coses en comú. No només dirigeixen dos països que mantenen una ocupació il·legal del territori dels seus veïns, sinó que tots dos han sigut acusats de crims de guerra pel Tribunal Internacional de Justícia. Sobre el primer pesa una ordre formal de recerca i captura per la deportació de nens ucraïnesos a Rússia. Sobre el segon, la recomanació del fiscal perquè sigui processat i arrestat per les greus violacions israelianes de les lleis de la guerra a Gaza. Res d’això va impedir que Netanyahu fos rebut entre ovacions per les dues cambres del Congrés dels EUA el juliol passat. I res d’això ha impedit que Putin presideixi aquesta setmana al seu territori la cimera dels BRICS, a la qual assistiran representants de prop de 40 països.

Els paral·lelismes en els dos casos són evidents. El relativisme torna a cotitzar a l’alça en les relacions internacionals. I quan les grans potències no compleixen les normes bàsiques de l’ordre internacional, altres països se senten encoratjats per subvertir-lo.

Per més que sigui de manera soterrada, tots aquests elements planen sobre la cimera que Putin presideix fins demà a Kazan, la capital de la República de Tatarstan, al sud-oest de Rússia. Una cita que li servirà per demostrar una vegada més que els esforços occidentals per aïllar Moscou per la seva agressió a Ucraïna han fracassat, però també per calibrar fins a quin punt Rússia i la Xina estan disposades a desafiar l’hegemonia occidental.

Els dos països no deixen d’insistir en la seva intenció de crear un "nou ordre mundial", un dels punts a l’agenda d’aquesta cimera dels BRICS. Putin va abordar l’assumpte el mes passat a l’afirmar que Moscou mirarà d’aprofitar la reunió per discutir amb els seus aliats "els paràmetres d’interacció en l’emergent món multipolar" i "les maneres de construir un nou ordre mundial", segons l’agència TASS. Un objectiu que comença per mirar de desdolaritzar l’economia i aixecar un sistema financer alternatiu a l’actual, dos dels temes que es tractaran a Kazan.

Els BRICS són un club en expansió. Als seus membres fundadors (el Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica) s’hi van unir a principis d’aquest any Egipte, els Emirats Àrabs Units, Etiòpia i l’Iran, després de ser convidats en l’última cimera de Sud-àfrica. Llavors també es va obrir la porta a l’Argentina, que va declinar la invitació després de l’arribada de Javier Milei a la presidència, i a l’Aràbia Saudita, que encara no l’ha acceptat formalment.

Vintena de països convidats

Notícies relacionades

Però podria ser només el principi perquè Putin ha convidat també més d’una vintena de països que o bé han sol·licitat l’ingrés en els BRICS+ o ho estan considerant. "És indicatiu de com part del món s’està allunyant d’Occident, una demostració d’un canvi sísmic en l’ordre mundial que busca desafiar l’hegemonia econòmica occidental", deia Callum Fraser, analista del Royal United Services Institute (RUSI), laboratori d’idees britànic.

Part de la desafecció es deriva de l’escassa representació que les potències emergents tenen en les institucions globals com el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional (FMI), dos dels pilars del sistema aixecat per les potències vencedores de la Segona Guerra Mundial. Però també de l’interès de molts per acostar-se a la Xina, que no només inverteix bastant més que Washington en el món en desenvolupament sinó que tendeix a estalviar-se els sermons morals i a limitar els condicionants dels seus préstecs i inversions.